ARCHIEF

Zeven unieke uitvaartkisten van zeven Bredase kunstenaars

Hoe laat jij je kisten?

16 okt → 16 okt 2022
Ieder afscheid is uniek en vertelt een eigen verhaal. Ook een kunstenaar vertelt een uniek verhaal met zijn of haar werk. Omdat kunst binnen Zuylen al een belangrijke plek innam kwam het idee om de 2 te combineren in een bijzonder project. Zo ontstond ‘Hoe laat jij je kisten?’. We nodigden 7 kunstenaars uit om elk met een belangrijk thema binnen Zuylen aan de slag te gaan: inclusiviteit, eenzaamheid, duurzaamheid, lokale wortels, religie, natuur en cultuur.

De 7 kisten nemen nu een belangrijke plek in binnen de werking van onze stichting. Met regelmaat organiseren we momenten rond de verschillende thema’s of nemen we deel aan evenementen.

Op deze middag zullen we deze zeven werken tentoonstellen met steeds een toelichting in schrift alsook een korte making-off tonen.

Kunstenaars:
Toscana Banana - inclusiviteit
Kim & Koen - duurzaamheid
Rutger Termohlen - eenzaamheid
Robin Nas - natuur
Evelien van der Peijl - lokale wortels
Yvon Né - cultuur
Emmie Liebregts – religie

Zuylen

adres
Tuizigtlaan 11
email
info@zuylen.nl
website
zuylen.nl

Expositie van Lin Gerritsen en Jetske Apollonia

Eerbetoon aan het absurde & lichamelijke intimiteit

16 okt → 16 okt 2022
Tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #14 is IDFX open voor bezoekers om een biertje of een kopje koffie te drinken en het werk te bekijken van de volgende kunstenaars.

Jetske Apollonia

In diens werk als kunstenaar houdt Jetske Apollonia van Dorp zich bezig met lichamelijke intimiteit. Dit uit zich in tekeningen vol slakken en schaduwen, lichamelijke performances, persoonlijke poëzie en geluidslandschappen. Door een gevoel van dichtbij-zijn op te roepen bij de toeschouwer, wil ze hen aansporen om de verbinding met het eigen lichaam te verbeteren. Ook maakt Jetske in diens werk ruimte voor het niet-rationele: de gevoelswereld, fantasie en intuïtie.

Op dit moment onderzoekt Jetske de relatie tot haar chronisch zieke lichaam. Doordat diens darmen niet zonder de hulp van medicijnen hun taken kunnen uitvoeren, bewondert ze de dingen die haar lichaam wél kan des te meer. Daarnaast wordt ze geconfronteerd met het contrast van de persoonlijke band versus het klinische perspectief van artsen op haar lijf.

Lin Gerritsen

Lin Gerritse is een man van 34 jaar oud, hij is 173 centimeter lang, bruine ogen, bruine haren, 30 biljoen cellen, 6,30 meter lange darm, 5,6 liter bloed, 65% water, ruis in rechterhartkamer en acht snijtanden in goede staat. Als kind onderging Lin Gerritse een hartoperatie waardoor hij nog steeds tweejaarlijks wordt gecontroleerd. Een terugkerende gebeurtenis die bij hem een fascinatie opwekte voor het menselijk lichaam en in het bijzonder voor dat van hemzelf. Bij elke controle ziet hij zijn hart op een monitor en ervaart hij de vreemde ritmische geluiden van de echo.

Zijn tekeningen, collages, sculpturen, installaties, video's en (muziek)performances hebben telkens een directe of indirecte link met de oorsprong van zijn interesse. Soms heel letterlijk, in collages van oude anatomie prenten waarmee hij nieuwe lichamen construeert, of in eetbare zelfportretten voor vogels. Maar hij maakt ook installaties met materialen die in niets lijken op het lichaam maar die hij samen laat functioneren als “kleine ecosystemen, waar elke beweging invloed heeft op de rest, elk afzonderlijk object wacht op het moment van zijn actie. Net als bij een lichaam, zou het geheel instorten als een functie faalt.” Zijn werk is daarmee een “eerbetoon aan het absurde, een poging om functionaliteit te ondermijnen door het te creëren zonder functie; gebaren uit te voeren zonder reden, maar ter wille van hun bevrijding van het dienen van de productiviteit.”

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

Solo 33

Wineke Gartz

16 okt → 16 okt 2022
Wineke Gartz (Eindhoven, 1968) werkt met alle elementen van de ruimte waar ze haar installaties bouwt, zoals maat en verhouding, inval van natuurlijk licht en de geschiedenis van een gebouw. Samen met de tekeningen, videoprojecties, ritmes, geometrische vormen, gebruiksobjecten en de soundtrack die ze toevoegt, wordt alles één energetisch geheel. Wie haar installaties betreedt wordt zelf ook in beweging gezet. Alles in de ruimte is erop gericht om bij de bezoeker een intensief waarnemen en meditatieve staat op te roepen.

In de benedenruimte van Club Solo laat Gartz The Way Home (2008) zien, een video-installatie die ze maakte voor een vroegere atoomschuilkelder (Safe, Dalfsen) en die nu opnieuw wordt geactiveerd.

LIMA, platform voor digitale kunst, reageert op de solo van Wineke Gartz met een werk van Nina Yuen.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl
Paul neemt ons mee naar de wereld van de Grieken waardoor hij geboeid is tijdens zijn reizen.
In zijn serie sculpturen met mythologische thema's worden verleden en heden met een futuristische verwijzing naar de toekomst gecombineerd. Het werk van Paul is uitgevoerd in 24 sculpturen en 24 begeleidende schilderijen, linosneden, zeefdrukken, waardoor wij ook mee gevoerd worden in deze bijzondere hoogwaardige cultuur van weleer.

Het Gele Huis Princenhage

adres
Haagsemarkt 6-achter
website
hetgelehuisinprincenhage.com

49m2 met Urša Prek

Event Horizon

16 okt → 16 okt 2022
Van 22 september tot en met 21 december werkt kunstenaar Urša Prek in het Zaartpark Breda in het kader van project 49m2. Wees welkom bij de opening hier, en aanschouw een sculptuur - een monoliet - die langzaam zal groeien met de tijd. Dit symbool van haar verleden wordt een monument, een tijdscapsule waar ze hulpeloos afscheid van neemt als deze achter de horizon verdwijnt.

Urša onderzoekt met haar werk noties van nostalgie: een ultieme utopie die in het verleden ligt, gerelateerd aan ‘wishful thinking’ en het verwrongen geheugen. Hoeveel hiervan is echt? De monolithische structuur brengt een absurd eerbetoon aan een belangrijk moment uit het verleden. Dit ‘heilige’ object in het Zaartpark creëert een mystieke grond voor tijdelijke aanbidding.

Om 15 u is er een officiële opening — gesproken in het Engels.

Witte Rook

adres
Zaartpark Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
witterook.nu

Expositie met shop

On Arrive!

16 okt → 16 okt 2022
Ons project is begonnen vanuit de aanleg van de nieuwe Mark, die het centrum met de Belcrum
verbindt. Wij zien dat als een kans om kunst door de stad te verspreiden.

Wij willen een jaarlijks zomerproject organiseren dat elk jaar groter wordt. Op en naast het water zullen kunstwerken te zien zijn, waardoor kunst de stad in ‘stroomt’. We beginnen bij onze thuishaven, en komende jaren stromen we steeds verder de stad in met kunst.

Dit sluit ook goed aan bij de problematiek die nu in Breda speelt, omdat er zoveel geluiden zijn dat de creativiteit uit de Belcrum moet trekken, brengen we het naar de stad.

Voor Art Rendez Vous Breda exposeren wij de allereerste 8 vlaggen gemaakt door de leden van het collectief. On arrive!

Kunstenaars:
Kunstenaars:
Fleur Jakobs, Daan van Bommel, Benjamin van der Hoek, Bas Steens, Iris van den Bersselaar, Evi Hogervorst, Bodil Havermans en Evelien van der Peijl

Stichting KOP – Kunstenaars Ontwikkel Platform ISM Stedelijk Museum Breda & Stadsarchief

De (on)zichtbare geschiedenis

16 okt → 16 okt 2022
Kunstenaar Sjors Smit gaat in gesprek met historicus Frans Gooskens en stedenbouwkundige Eloi Koreman over de historische stadsbrand van 1534 in Breda. De gesprekspartners richten zich vanuit verschillende perspectieven op de stedelijke verandering en de betekenis van een (on)zichtbare geschiedenis.

Het gesprek vindt plaats bij STEK waar Sjors zijn werk Zonder titel (zuidwest) te zien is. Zonder titel (zuidwest) geeft een reactie op het werk van gerenommeerd kunstenaar Pieter Laurens Mol- momenteel te zien in het Stedelijk Museum Breda tijdens de tentoonstelling Nachtvlucht- en de Bredase stadsbrand van 1534. Beide gebeurtenissen brachten vanuit hun vernietiging een belangrijke verandering teweeg.

KOP

adres
Veilingkade 6 Breda
email
mail@kop.nu
website
kop.nu

Installatie met sculpturen van Hanneke Giezen en een klankbeeld van Auke Prinsen

Hanneke Giezen, Nieuwe Vangst.

29 mei 2022
Atlas initiatief is een onderzoeksschip voor kunst, wetenschap, innovatie en nomadisch leven in wording. Sinds 2015 is het Atlas initiatief onderdeel van het culturele gebied Haveneiland. De initiatiefnemers Stijn de Geus, jachtbouwer en Laura Schippers, kunstenaar hebben hier de ruimte gekregen om het schip ‘Atlas’ op te knappen en zelfvoorzienend te maken. Tussen de verbouwingen door vinden er regelmatig kunstevenementen aan boord plaats.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

De Atlas, voormalige kabeljauwvisser, na ruim 25 jaar met andere kost aan boord. Alles veranderd en verplaatst, een nieuwe wereld is in aantocht. Een ware klimaatmigratie begint zich af te tekenen, nieuwe streekproducten dienen zich aan. Voor meer informatie over de kunstenaar: www.hannekegiezen.nl.

Performances en Woorden

Performances en Woorden, Flaneer Podium.

29 mei 2022
1m2podium is een onafhankelijk autonoom mobiel project waar literatuur, poëzie, geluid, kunst & performance bij elkaar worden gezet, binnen een te bepalen concept. Hierbij draait het vooral om experiment — zowel voor het 1m2podium zelf als inhoudelijk. Gedacht vanuit de idee, filosofie, opvatting en/of de plek/locatie wordt er bij voorkeur gerealiseerd in samenwerking met derden. Voor meer informatie: 1m2podium.blogspot.com/.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Een programma waarbij de kade langs het water van de Veilingkade het 'flaneer podium' is, bestaand uit een aantal performance uitvoeringen. Zowel Art als Woord, Poetry en experiment, met de kade als uitgangspunt langs het water, waar als het ware geflaneerd wordt door de betreffende performer. Geen stoelen, geen voorstellingen die al zittend bekeken worden, maar al langslopend oppakken wat er zich langs het water afspeelt.

Performers:
. Emily Salvia;
. Bart van Haren;
. Daniel Arthuus.

Woord pop-ups:
. Jeroen Sloof;
. Emma van de Wouw;
. George van Loon;
. Joep Span.

Tijdsindeling:

14.u korte inleiding en voorstellen Emily Salvia door Marijke Hooghwinkel.
. Emily Salvia: Daniel Arthuus doorlopende performance met bladgoud en kist voor vragen.

14.20.u 1e pop-ups
. Joeroen Sloof, Emma van de Wouw, George van Loon, Joep Span.

14.45.u
. Emily Salvia

15.00.u PAUZE.

15.15.u 2e pop-ups
. Joeroen Sloof, Emma van de Wouw, George van Loon, Joep Span.

15.45 u Bart van Haren.

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com
Club Solo is een kunstenaarsinitiatief dat zich richt op de hedendaagse kunstenaarspraktijk en is een uitgesproken ruimte voor Nederlandse en internationale beeldende kunst. Naast tentoonstellingen realiseren ze filmavonden, lezingen en avonden rond vragen uit de kunstenaarspraktijk

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Nicky Hamlyn (1954) is een Engelse filmmaker en schrijver. In Club Solo vertoont Hamlyn deze middag films voor twee en vier filmprojectoren. Ritme, sequentie, abstractie, kleur en toeval veroorzaken in deze werken een nieuwe filmische totaalervaring. In zijn performance bespeelt Hamlyn de projectoren en reageert hij op de elementen die zich aandienen. Na afloop vindt er een Q&A plaats met Nicky Hamlyn door filmprogrammeur Godart Bakkers.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

De generale repetitie van afstuderend kunstenaars Mike Anna, Ramon de Gier en Benjamin Schoones

Mike Anna, Ramon de Gier en Benjamin Schoones, Recipes for Disaster.

29 mei 2022
IDFX is actief met veel verschillende soorten projecten van festivals tot exposities tot acties in de openbare ruimte. De activiteiten van IDFX omvatten verschillende disciplines en uitingen, maar zoeken altijd het grensgebied op. De focus ligt op het alternatieve, de underground en het grijze gebied van kunst, film & geluid die bij het IDFX keurmerk passen. Zij organiseert al sinds 2006 het BUT FILM FESTIVAL. Zo ook dit jaar van 31 augustus tot en met 4 september. Film, performance, muziek, symposium etc. Zie butff.nl/>
Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

De generale repetitie van afstuderend kunstenaars Mike Anna, Ramon de Gier en Benjamin Schoones
Voor hun afstudeertentoonstelling gaan zij een collectieve opstelling aan waarbij zij de wisselwerking, affiniteiten en verschillen van hun praktijken willen ontdekken. In ‘Recipes for Disaster’, proberen zij een vrijplaats te maken waar praktijken elkaar kunnen ontmoeten, activeren en elkaar mogen afstoten. Welke grenzen bewaak je en wat geef je als handen als kunstenaar? De titel suggereert wellicht een onplezierige uitkomst, maar wat als het conflict juist de ruimte krijgt? Zou het de onbewuste veronderstellingen en niet-erkende waarden van elkaar bloot kunnen leggen om zo elkaar aan te scherpen? Dat weten we nog niet en het resultaat hiervan is evenmin bekend. De enige manier om met zekerheid te weten wat er op 29 Mei te zien valt, is door langs te komen.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

Rondleiding kunstproject bij B’WISE Incubator en presentatie van Aesthetic Studios bij hotel Ingenhousz

Wencke Nilsson, Bas Steens en Amber van Rangelrooij, Uitgelicht.

29 mei 2022
KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) biedt startende professionele kunstenaars de kans zich te ontwikkelen tot zelfstandig professionele kunstenaars. De vijf jaar na hun afstuderen bieden zij kunstenaars de opdrachten, de begeleiding, de kennis en de relaties die zij nodig hebben voor hun doorontwikkeling en professionalisering. Een start maken in de opdrachtenpraktijk is voor de jonge kunstenaar niet gemakkelijk. KOP creëert met diverse activiteiten – zoals coaching, masterclasses, fieldtrips en netwerkevents in combinatie met concrete kunstopdrachten – de gelegenheid om zich op dit vlak te ontwikkelen.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Wencke Nilsson en Bas Steens vertellen over hun werk en het werken in opdracht. Het adres is Claudius Prinsenlaan 12, de ingang is aan de achterzijde van het gebouw.
Daarnaast toont Amber van Rangelrooij een installatie bij hotel Ingenhousz onder haar merk Aesthetic Studios.

Locatie & tijden:
Eenmalige rondleiding om 15:00u vanaf Claudius Prinsenlaan 12, B’WISE Incubator;
De gehele dag is het werk van Aesthetic Studios te bezoeken bij Dr. Jan Ingenhouszplein 42 – hotel Ingenhousz.

KOP

adres
Veilingkade 6 Breda
email
mail@kop.nu
website
kop.nu

Breda Jazz Festival fotografen hebben uit 22.000 foto’s 50 foto’s geselecteerd die voor hen de essentie van het festival vangen

50 Jaar Breda Jazz Festival

29 mei 2022
De Stichting Breda Jazz Festival organiseert sinds 1971 een jaarlijks terugkerend vrij toegankelijk Jazz Festival in het centrum van Breda. De organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers — inmiddels al meer dan 125! Het is de traditie dat het festival begint op Hemelvaartsdag en duurt vier aaneengesloten dagen.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Dankzij een zeer succesvolle crowdfunding realiseert Breda Jazz Festival niet alleen een eigen Blind Wall, maar is er ook budget voor het organiseren van een fototentoonstelling. De Breda Jazz Festival fotografen zijn de archieven ingedoken en hebben uit 22.000 foto’s 50 foto’s geselecteerd die voor hen de essentie van het festival vangen.

Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de toestemming en ondersteuning van Johan van Gurp (stadsarchief Breda), Ramon Mangold (conservator) en onze eigen festival fotografen Hans Kloppert, Stefan Oomes, Frank Pellens en Jack Sweres (coördinator). Heel veel dank voor alle energie, liefde en aandacht die zij hierin hebben gestoken!

Kunstwandelroute door Tuinzigt en nagesprek over het tonen van kunst buiten de institutionele context

Stedelijk Museum Breda i.s.m. Stichting Wo Meine Sonne Scheint, Wandelsalon Wo Meine Sonne Scheint.

29 mei 2022
Stedelijk Museum Breda is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Het stadsmuseum richt zich op cultureel erfgoed en beeldende kunst. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Stadsprogramma NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt het museum aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Wo Meine Sonne Scheint is een kunstenaarsinitiatief, opgericht door Bas Ketelaars en Beatrijs Dikker in Rotterdam in 2013, met als doel het ondersteunen van kunstenaars bij het tonen van hun werk. In het bijzonder initiëren ze locatiespecifieke groepstentoonstellingen waarbij de nadruk ligt op het zichtbaar maken van het artistieke productieproces. Door de praktische en artistieke keuzes van kunstenaars herleidbaar te maken, wordt de toegankelijkheid van de kunstwerken voor een breed publiek vergroot.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Het locatiespecifieke project Wo Meine Sonne Scheint vindt van 21 t/m 29 mei plaats in de Bredase wijk Tuinzigt. Op de scheidslijn tussen privé en publiek staat de voortuin centraal in deze expositie. Negen kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland werken een week lang op locatie bij wijkbewoners in de voortuin, gevel of het kozijn, waarna de ontstane werken een week lang zijn te aanschouwen voor het publiek.

Locatie & Tijden:
Start wandeling: 13:00u buurthuis De Nieuwe Meidoorn, Meidoornstraat 115 Breda.
Start nagesprek: 15:00u Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22 Breda.

Stedelijk Museum Breda

openingstijden
di – vr 11 – 17 u za – zo 10 – 17 u
adres
Boschstraat 22, Breda
telefoon
076-5299900
email
info@stedelijkmuseumbreda.nl
website
www.stedelijkmuseumbreda.nl

Presentatie en finissage van AIR Internationaal, AIR Binnenland en AIR Lokaal

Danielle Roberts, Jui-Tsz Shiu en Hussel Zhu, Artist in Residence.

29 mei 2022
Witte Rook opereert als een online en offline platform dat zich richt op het geschreven woord, het authentieke beeld en kunstenaarsprocessen. Dit uit zich in het bieden van werkperiodes als Artist in Residence en online publicaties.

Het Artist in Residence programma heeft werkperiodes die variëren van drie weken tot twee maanden. Als criterium stelt Witte Rook dat de kunstenaar een omgeving nodig heeft om te komen tot werken, als inspiratie, onderzoek of interactie. In dit proces speelt de vraag van wederkerigheid een rol: een omgeving geeft iets aan de kunstenaar, hoe kan de kunstenaar weer iets teruggeven aan de omgeving?

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

AIR Lokaal: Danielle Roberts
Werkperiode: 2 t/m 29 mei
Danielle Roberts (in afbeelding - fotograaf: Massimiliano Murra): Magic Tea with the Artist. Met bezoekers wordt thee gezet en gedronken met behulp van de interactieve kunstinstallatie en het Magic Tea ritueel. Wil je tussen 11 en 21 mei het thee ritueel meemaken dan kan dat door je hier in te schrijven: magic-tea-with-the-artist.eventbrite.com.

AIR Binnenland: Jui-Tsz Shiu
Werkperiode: 9 t/m 29 mei
Jui-Tsz Shiu combineert installatie, video en sculptuur om herinneringen, perceptie en lichamelijkheid van plaatsen om te zetten in fysiek werk. Tussen realiteit en fantasie van een ervaring onderzoekt ze het mentale proces van nieuwe immigranten, door ruimtelijke objecten te beschouwen als metaforen en symbolen van spiritualiteit.

AIR Internationaal: Hussel Zhu
Werkperiode: 6 april t/m 29 mei
Hussel Zhu onderzoekt traditionele Chinese schilderkunst tijdens zijn residentie, zoals techniek, kleur en textiele kwaliteiten. Niet om deze te reproduceren, maar om zijn eigen twijfels, ervaringen en ‘verwesterde blik’ binnen deze traditie en cultuur te bevragen.

Witte Rook

adres
Zaartpark Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
witterook.nu

Binnenvaartschip aan de Veilingkade

Festival voor bètakunst en nieuwe ambachten, Kaalstaart.

29 mei 2022
Kaalstaart is een festival voor bètakunst en nieuwe ambachten, waar de raakvlakken worden opgezocht tussen kunst, techniek en wetenschap. Experimenteel, beeldend, interactief, muzikaal, poëtisch of theatraal: alles kan! Bètakunst omvat licht- en geluidkunst, digitale kunst, kinetische kunst, bio-art, kunst gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, et cetera. Het is vaak experimenteel van karakter waarbij de beleving van het publiek centraal staat.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Het bètakunstfestival vindt plaats aan boord van de Serendiep, een binnenvaartschip aan de Veilingkade, op het @stekbreda (STEK) terrein, bij @brackbreda (BRACK), @pier15skatepark (Pier 15), @1m2_podium (1m2 Podium) ook op de Veilingkade, bij @belcrumbeach (Belcrumbeach) en aan boord van het Atlas Initiatief. @idfxbutff (IDFX) verzorgt een openlucht filmvoorstelling. Het volledige programma en de deelnemende kunstenaars zijn te vinden op www.kaalstaart.nl.

Kaalstaart

adres
Veilingkade
website
kaalstaart.nl
Lilian Joosen Tranzforma en Ad van Rosmalen du Nord willen een bijdrage leveren aan een bijzonder aspect van cultureel erfgoed, de kunstenaarsnalatenschappen. Het onder de aandacht brengen van zulke oeuvres is van groot belang, niet in de laatste plaats voor de generaties van kunstenaars die na hen komen.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

De eerste tentoonstelling van het drieluik/triptiek teken-daad-tekst opent met het werk van Dick Fluitsma. In 2021 verscheen het boek Een getekend leven met tekeningen en gedichten uit vroeger jaren. In deze expo zal het werk uit het boek worden tentoongesteld en zullen de gedichten centraal staan in zondag-middag-kunstenaars-bijeenkomsten, ingeleid door Yvon Né.
Het project 'De ijzeren boomgaard’ bestaat uit een video-installatie (24 min) en filmposters. Dit project is tot stand gekomen tijdens een artist-in-residence in het dorpje Kerkbrugge-Langerbrugge, in de periferie van Gent (BE). Het hedendaagse sprookje is gebaseerd op verhalen, anekdotes en herinneringen van haar bewoners.

Door de methode van participerende observatie, werd van Duppen tijdelijk onderdeel van de gemeenschap, waardoor verhalen zich aandienden. De keuze om voor het narratief de vorm van een sprookje te gebruiken is om de omgeving te verheffen van het alledaagse, waardoor de realiteit surrealistisch wordt. De verteller neemt je mee langs deze verhalen terwijl je fragmenten van het alledaagse leven en beelden van de omgeving ziet. Het verhaal neemt zowel de bewoner als kijker mee in een fantasiewereld die gebaseerd is op een werkelijkheid, het nodigt uit om weg te dromen en tegelijkertijd anders te kijken naar de eigen omgeving.

De bewoners zijn de hoofdpersonages geworden in het verhaal, deze zijn niet zichtbaar in de video-installatie, alleen hun stem is te horen. Echter krijgen ze alsnog een gezicht en bekendheid door middel van de Disney-achtige filmposters. Het medium verwijst naar blockbuster filmposters en heeft als doel een (lokale) buzz rond het project te creëren.

Presentatie werkperiodes met een muzikale reactie van saxofoniste Hannah Koob

Ole Nieling x John van Gils, het geluk.

14 nov → 14 nov 2021
Ole Nieling en John van Gils zijn als Artist in Residence te gast bij Witte Rook van 25 oktober tot en met 14 november. Tijdens de werkperiode verdiept Ole Nieling zich in de eeuwenoude leer van ‘het geluk’ door geen enkele maaltijd alleen te eten. Tijdens het delen van de maaltijd met kunstenaars uit de stad, bewoners van de wijk of verloren reizigers gaat hij het gesprek aan over wat geluk voor hen betekent. John van Gils speelt al langer met het idee om tot een samenspel te komen van tekening, reliëf en ruimtelijk werk. Dit gegeven gaat hij nader onderzoeken tijdens zijn werkperiode om tot nieuwe inzichten te komen.

Witte Rook is een samenwerking aangegaan met De Link uit Tilburg om kunst en muziek samen te brengen. Als eerste mogen we saxofoniste Hannah Koob ontvangen die op zondag 14 november tussen 13.00 en 14.00 uur een muzikale reactie geeft op het werk van Ole Nieling en John van Gils. Hannah verwerkt traditie en vernieuwing op een innovatieve wijze in haar leven als uitvoerend musicus. Witte Rook brengt in het programma kunstenaarspraktijken samen door kunstenaars van buiten de stad uit te nodigen met lokale kunstenaars voor uitwisseling tussen generaties, methode en omgeving.

Finisage met optreden van Hannah Koob

Witte Rook

adres
Zaartpark Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
witterook.nu
KOP richt zich als ‘kickstarter voor kunst- en designtalent’ op talentontwikkeling voor startende makers. Vanuit onze stichting creëren we betaalde kunstopdrachten en bieden begeleiding bij eigen kunstprojecten én als coproducent. Zo heeft KOP een aantal jonge kunstenaars bij Bosch Parade gebracht. Bosch Parade is de tweejaarlijkse varende kunstmanifestatie in de geest van Jheronimus Bosch in het historische hart van ’s-Hertogenbosch. Kunstenaars Olivier van den Brandt, het duo Krista Smulders & Michiel Ubels en de broers Vince en Thjeu Donders werden via KOP geselecteerd om een drijvend kunstwerk te maken. De 9e editie van Bosch Parade vindt plaats van 16 t/m 19 juni 2022 op de Dommel in ‘s-Hertogenbosch. Afgelopen zomer presenteerde KOP in samenwerking met Breda Buiten alvast een ‘preview’ hier in Breda.

Filmmaker Melissa Scharroo (Capribee) registreert het talentenprogramma van KOP en Bosch Parade. Ze biedt in haar film een kijkje achter de schermen en neemt je mee in het programma en het maakproces van de kunstenaars. De film van Melissa is pas helemaal klaar na het evenement in juni, maar tijdens Art Rendez Vous Breda op zondag 14 november 2021 tonen we alvast het eerste deel. Een voorproefje van het spektakel dat nog gaat komen!

Locatie: In het café van MotMot Gallery in Electron

KOP

adres
Veilingkade 6 Breda
email
mail@kop.nu
website
kop.nu

expositie

Toine Klaassen, Opening.

14 nov → 12 dec 2021
Expositie met Toine Klaassen (Rotterdam). Doorlopende performance door Klaassen op uitnodiging van 1m2Podium. Dit is tegelijk de opening van deze expositie die duurt tot en met zondag 12 december 2021.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl
Doorlopende performance door Toine Klaassen. Kader is zijn expositie bij IDFX, die ook te zien is tijdens Art Rendez Vous Breda.

Toine Dutch Bushman Klaassen zal het 1m2-performance oppervlak wat beschikbaar is, op komen blazen tijdens ARV. Van daaruit zal hij samen met publiek de vergaarde uitgeademde lucht die zich in dichtgeknoopte vuilniszakken bevindt in zijn voor IDFX gemaakte tentoonstelling brengen. Dit is dan tevens de opening van deze “performancehappeninginstallatieexpozee Dutch Bushman Royal Air Centre”. De bakermat voor verdere bijzondere momenten.

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com
Waarom lukt het sommige mensen een veilig bestaan op te bouwen en anderen niet? Waarom zijn mensen bang voor andere mensen? Hoe is het om op te groeien met een Roma-achtergrond?

Sinds 2016 werkt een team van de Academie voor Beeldvorming samen met de Bredase familie Hopic. In projectruimte NEXT in Stedelijk Museum Breda is een filmische vertelling op vier schermen, krantenartikelen en verschillende voorwerpen te zien, en maak je kennis met de levens van oma Hopic, haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen. “Wij zijn mens, net als jij,” aldus een kleinzoon. “Waarom zijn de kansen die we krijgen in het leven dan zo verschillend?” (R)oma: Een (familie)geschiedenis onderzoekt hoe je het verhaal van oma, Hajrija Salkanovic, en haar familie kunt vertellen en begrijpen. Met vier verschillende kunstenaars zijn ingrepen gedaan in het verhaal.

Op 14 november 2021 vindt de Nederlandse première van de film (R)oma: Een (familie)geschiedenis plaats in Chassé Cinema in Breda, daarna volgt een tournee door Nederland en Europa.

Een kaartje kopen voor de première kan gekocht worden via
chasse.nl

Meer informatie over de tentoonstelling in Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda

openingstijden
di – vr 11 – 17 u za – zo 10 – 17 u
adres
Boschstraat 22, Breda
telefoon
076-5299900
email
info@stedelijkmuseumbreda.nl
website
www.stedelijkmuseumbreda.nl
Tijdens Art Rendez Vous Breda 2021 zal het tweetal verder dwalen in een minimale aanpak. Er dienen zich twee nieuwe spelers aan die op het urbane toneel van de stad zullen flaneren zonder een duidelijk pad voor ogen te hebben. Een narratief ligt klaar om gevormd te worden door te route te bewandelen die de verschillende kunstinitiatieven met elkaar verbind.

Het cinematografische resultaat van deze dwaling zal vanaf zondag 17u30 te zien zijn bij Electron/MotMot. Elke ontmoeting vraagt immers om een nieuwe reactie. De wind spreekt duizend talen en de koffie kent ontelbare lagen van bitterheid. Waar waren we?

Volg de livestream hier: twitch.tv/facing_bora

expositie

Ansuya Blom, S.M.A.K.

7 nov → 19 dec 2021
Ansuya Blom (Nederland, 1956) maakt films, tekeningen, collages en installaties waarin ze ruimte laat voor het vreemde en onbenoembare. In haar werk gaat geluid over in muziek, klank in gesproken woord, tekst in tekeningen. Al meer dan veertig jaar bouwt ze aan een oeuvre dat de grenzen van de innerlijke belevingswereld minutieus aftast. Ze brengt de complexe relaties van de mens met zichzelf en met de buitenwereld in beeld.

Ansuya Blom interesseert zich voor psychoanalyse en psychiatrie. Ze stelt kritische vragen over de gemarginaliseerde positie van degenen die moeite hebben om aan de dominante sociale codes en normen te voldoen, en over de manier waarop de samenleving met hen omgaat. ‘Tolerantie voor elkaars ondoorzichtigheid voorkomt barbarisme,’ zegt ze.

Met haar, meerstemmige, meerduidige werk nodigt ze de toeschouwer uit tot een open verkenning. In de incompleetheid van het fragmentarische kan de toeschouwer op zoek gaan naar een eigen innerlijke ervaring. Als dat gebeurt, is er ruimte voor het ontstaan van een ‘eerste persoon meervoud’, zoals ze het noemt.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

expositie

Anke Huyben, The Human Thing.

6 nov → 29 jan 2022
In The Human Thing (2019) is de installatie te zien waarin Anke Huyben haar lichaam letterlijk blootstelt – allerminst op gangbare manieren. Waar we tegenwoordig bepaalde lichaamsdelen als onmiskenbaar sexueel bestempelen, plaatst Anke ze in een totaal andere context. De ‘objectificatie’ van het vrouwelijk lichaam, schiet ineens de andere kant op, richting een nieuw ‘product’ waar alle sexualiteit uitgefilterd is. Het stelt je gerust en voelt tegelijkertijd wat ongemakkelijk...

De tentoonstelling is te zien in MotMot gallery tot en met de cultuurnacht op 29 januari 2022. Anke Huyben (Oosterhout, 1986) studeerde en werkte de afgelopen jaren in Amerika, nu is Rotterdam haar thuisbasis.

MotMot gallery

openingstijden
vrij – za 12 – 23 u zo 12 – 18 u
adres
Belcrumweg 19, Breda
website
www.electronbreda.com/motmot

postersale

3Sec.gallery Postersale

31 okt → 14 nov 2021
Op 13 en 14 november vindt de jaarlijkse postersale van 3sec.gallery plaats bij Brack in het Havenkwartier. Tijdens de postersale zullen er unieke design posters in zeer exclusieve oplage te koop zijn. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als jij een poster hebt die je graag wilt kopen is dit een uitgelezen kans. Er zijn zo'n 800 posters beschikbaar. De postersale, een initiatief van Graphic Matters en bevat werken die eerder in de 3sec.gallery zijn getoond. Sinds 2014 verschijnt er vier keer per jaar een nieuwe expositie in de inrit van de Chassé Parking.

Locatie: Brack (Speelhuislaan 173a, 4815 CD Breda)
Pin only. Prijzen variërend tussen 15 en 45 euro per poster.
'De toren van Babel van Pieter v Breugel is weliswaar een schilderij van een fictief gebouw, net zo als het fantaseren over de bebouwde omgeving, tijdens een wandeling, ook architectuur is'.

expositie & performance

Marylou Petot, Marylou’s Electronic Garden.

11 jul → 8 aug 2021
In samenwerking met Temporary Art Centre (TAC ) in Eindhoven exposeren we het interactieve licht - en geluidswerk van de Franse musicus Marylou Petot. Op 11 juli wordt de expositie geopend met een sferisch en experimenteel concert.

Al ruim dertig jaar is de biodiversiteit van ons Europese platteland schrikbarend verslechterd. Dit heeft een enorme impact op alle ecosystemen: 80% van de insecten is verdwenen als gevolg van intensivering van de landbouw, wat heeft geleid tot een daling van de vogelpopulatie van bijna 55% in de afgelopen decennia.
In een periode van drie jaar heeft geluid - en elektronica kunstenaar Marylou de natuurlijke soundscapes in het Camargue Park in Frankrijk opgenomen. Binnen deze periode ervoer zij de directe gevolgen van de afname aan akoestiek binnen de omgeving.

Marylou’s installatie Electronic Garden is een kunstmatige reconstructie van het verloren orkest van de vogels, waarin elke boom een uitstervende vogel voorstelt. De bezoekers worden uitgenodigd om dirigent te worden en het gezang van de volgens opnieuw te activeren via hun instrumenten ofwel; de vogelhuisjes.

De expositie is te bezoeken t/m 8 augustus. Kijk voor meer informatie op kop.nu/programma/#electronicgarden

KOP

adres
Veilingkade 6 Breda
email
mail@kop.nu
website
kop.nu

expositie en boekpresentatie

'T VIERKANTJE & De plasserparadox

11 jul → 11 jul 2021
Om 14:15 verteld Kasper Kohlen u iets over zijn installatie bij T VIERKANTJE dat op deze dag voor het eerst te zien is.

Om 15:45 leest Nick J. Swarth, schrijver, dichter, performer, beeldend kunstenaar, muzikant.
voor uit zijn debuutroman '1980 - De plasserparadox' . Daarna om 16:00 uur is er gelegenheid tot aanschaf van het boek en gaat de signeersessie van start.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

Art-Performance

1m2 Podium

11 jul → 11 jul 2021
Art-performance door Julia Leijten (3e jaars student Art & Research St. Joost). Als maker bevindt Julia Leijten zich graag op het randje van fictie en non-fictie.Zij geniet ervan de kijker te laten twijfelen over wat echt is en wat niet. Zij laat zich inspireren door werelden en subculturen waar zij zich niet perse in thuis voelt maar wel gefascineerd door is en probeert daar langzaam maar zeker deel vanuit te maken. Momenteel wordt deze fascinatie gewekt door de wereld van fitness en internetcultuur.

Performance 16:30 tot 16:40

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com

expositie / open atelier

[zut mon sac]

11 jul → 11 jul 2021
Zut mon sac toont een expositie met als thema het voormalig postkantoor Oude Vest, omdat sinds kort het atelier hier is gevestigd. Het bijzondere gebouw is voor ons een rijke bron aan inspiratie. Iedere kunstenaar benadert dit thema vanuit zijn/haar eigen visie. Denk aan historische onderzoeken, composities van het gebouw en poëtische handleidingen.

BIJ / NA

11 jul → 11 jul 2021
Wat levert het op als pas afgestudeerde kunstenaars met ervaren collega’s samen een tentoonstelling maken? Hoe pak je dat als groep aan? Zes alumni van de kunstacademie St Joost worden uitgenodigd voor een werkperiode en een tentoonstelling in de StadsGalerij in Breda. Dit jaar met Niels Goos, Marit van der Heijden, Loes van Reijmersdal, Eef Schoolmeesters Sjors Smit, en Roos Vogels.

Bij/Na is een jaarlijks terugkerend project van Stedelijk Museum Breda, Van GoghGalerie Zundert en St Joost School of Art & Design, waarbij de wisselwerking tussen verschillende generaties centraal staat.

Tijdens Art Rendez Vous op zondag 11 juli vindt de kick-off plaats van dit project. Curatoren Marjolein van de Ven (Stedelijk Museum Breda) en Ron Dirven (Van GoghGalerie) gaan van 13:00 tot 14:00 in gesprek met een aantal de deelnemende kunstenaars. Er zullen croissants zijn en verse jus voor degene die nog niet hebben geluncht.
Alumni van St.Joost cureren hun eigen eindexpositie in Electron en tonen hun afstudeerwerk tussen 7 en
11 juli aan het publiek.

audio

INBLIK Radio

11 jul → 11 jul 2021
INBLIK Radio is een alternatief podium voor kunst, wij vertegenwoordigen en maken ruimte voor non-traditionele vormen van makerschap. Wij maken live radio en podcast in samenwerking met andere kunstenaars, collectieven en communities. Fluïde collectiviteit en open source-mentaliteit zijn verweven in onze kern. In de praktijk betekent dit dat anderen onderdeel kunnen worden van INBLIK, als deel van het onderzoek of in de organisatie.

INBLIK is op zoek naar een werkmethode waarbij autonomie niet defensief wordt ingezet maar offensief, waarin auteurschap niet een individueel artistiek doel is maar een gedeelde ruimte.

Tijdens ARV hangen wij posters in de stad met een QR code die jullie kunnen scannen, deze verbindt je door naar de Hulplijn voor Beeld en Blikken. Met een speelse knipoog wordt er begeleiding geboden in het kijken en beleven van kunst, en wekt nieuwsgierigheid om langs te komen bij de verschillende locaties! Doe je mee?
Vrouwenmantel Art Research Group, opgezet door Kija Benford en Jolijn Durinck, nodigden vijf andere vrouwen uit om samen een residency aan te gaan als tijdelijk collectief. Tijdens de werkperiode leggen ze verbindingen woorden)tussen de persoonlijke levenssfeer zoals moederschap en het kunstenaarschap. Het collectief bestaan uit Hanne van Beek, Isa Janssen, Femke van Heijningen, Fien Onderwater, Danielle Verschuren en de zoon van Kija.

Gelijktijdig heeft Mike Megens een werkperiode waarin hij de verschillende vormen van zijn kunstenaarspraktijk onderzoekt. Van collage, tekst tot de onbevangen lijn. Witte Rook brengt in het programma kunstenaarspraktijken samen door kunstenaars van buiten de stad uit te nodigen met lokale kunstenaars voor uitwisseling tussen generaties, methode en omgeving.

De resultaten van de residencies worden aan het eind van de werkperiode getoond op zaterdag 10 en zondag 11 juli van 13 – 17 uur in aanwezigheid van de kunstenaars.

Witte Rook

adres
Zaartpark Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
witterook.nu

Pop Up Studio

Blue Wall Galerie

9 jul → 11 jul 2021
Elk weekend ontdek je bij MotMot gallery de Blue Wall galerie, onze Pop Up Studio op het terras met elke week een verrassende maker, en kun je aan de slag gaan met verf en spuitbussen op de Blind Walls Wallspot.

MotMot gallery

openingstijden
vrij – za 12 – 23 u zo 12 – 18 u
adres
Belcrumweg 19, Breda
website
www.electronbreda.com/motmot

expositie

LET’S PLAY SPACE, HOTEL SALUT.

5 jul → 8 jul 2021
Club Solo is op dit moment overgenomen door LU'UM, Hamburg (DE).

LU’UM nodigt je tijdens Hotel Salut - Let’s Play Space uit voor één-op-één ontmoetingen. Een ieder krijgt hierbij een persoonlijke opdracht waarmee we gezamenlijk spontane ruimtes en participatieve happenings creëren. In dit open experiment ziet LU’UM geen hiërarchie tussen hen en de bezoekers, maar een collectieve stroom van kennis. “We nodigen je uit in onze speeltuin.”

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

expositie

Voor wat ’t waard is...

12 jun → 17 jul 2021
Een tentoonstelling over waarde en waarden met schilderijen, readymades, fotokunst, prints, installatiekunst en videokunst van: A+B, Arjan Bosch, Denise Frechet (FR), Goran Bjeljac, Grietje Bouman, Jaap Borgers, Paulo Robalo (PT) en Tom Hughes (USA).

Eén waarde die we allemaal delen is financiële waarde. Maar wat is geld nou eigenlijk waard? Politiek lijkt vooral te draaien om geld en financiële cijfers. Bij grote bedrijven is dat niet heelanders. Met soms dramatische gevolgen voor andere waarden als vrede, milieu, gezondheidszorg, menselijke waardigheid en Universele Mensenrechten. Hoe is het mogelijk dat in een welvarend land mensen in armoede leven? En zijn deze mensen dan ook minder waard?

Met de Corona crisis leek het systeem even in te storten, het falen van het systeem werd nog duidelijker zichtbaar. Er lag een kans om het allemaal beter te doen, eerlijker, waardiger. Maar moeten we nu uiteindelijk concluderen dat niet iedereen er straks beter uitkomt? Dat de tweedeling zowel nationaal als internationaal alleen maar is gegroeid? Dat vaccins door patenten worden beschermd en worden opgekocht door de rijkere landen ten koste van de armere landen? Werden de rijken nu toch nog rijker en de armen weer armer? En gold voor grote vervuilende bedrijven ineens toch niet de heilige marktwerking die eerder de exorbitant hoge bonussen van de top goed praatte?

Het thema waarde en waarden komt op verschillende manieren in de tentoonstelling terug. Deene keer heel direct met humor en sarcasme en de andere keer juist heel subtiel, persoonlijk eninteger.En dan de waarde van de kunst zelf. Hoe waardevol is een kunsttentoonstelling? Kunnen we best een dagje zonder (of een ruim jaartje) en gewoon thuis een dvd-tje opzetten? Of komen we tussen 12 juni en 17 juli langs in galerie Drift om de verpletterende kracht van kunst te beleven...
Voor wat ’t waard is
Tijdens de eerste expositie presenteren we nieuw werk van de wereldberoemde zeefdrukkunstenaar Mara Piccione. Haar concertposters voor underground bands en podia zoals De Staat, The Black Keys, The National, Best Kept Secret en Vera zijn internationaal bekend. Voor Blind Walls Gallery maakte ze haar eerste werk op groot formaat op de openbare ruimte; twee panelen op naast de Grote Kerk.

Blind Walls Gallery Gallery

openingstijden
ma — vrij 9 — 17
adres
Terheijdenstraat 1 4811 AW Breda
contactpersoon
Dennis Elbers
telefoon
+31(0)76-8879935
email
info@blindwalls.gallery
website
blindwalls.gallery/

expositie

Aaron van Erp, SOLO 29.

16 mei → 27 jun 2021
De schilderijen en tekeningen van Aaron van Erp (Veghel, 1978) lijken losse scènes te zijn in een verhaal dat nooit af komt. Van Erp laat de wreedheid van de mens in al zijn verschijningsvormen zien. Daders en slachtoffers – vaak inwisselbaar – zijn in absurdistische landschappen of ongure binnenruimtes geplaatst. Ze verrichten gewelddadige handelingen zonder dat duidelijk wordt waarom ze dat doen.

Aaron van Erp laat in Club Solo nieuw werk zien, naast werken uit de afgelopen vijftien jaar.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

performance

pop-up actie

29 nov 2020
Tussen 15 – 16 u kun je aan de Veilingkade Breda, ter hoogte van de KOP/IDFX, een pop-up performance bijwonen. Op afstand te zien, mee te maken en te horen; meld je hiervoor aan via 1m2podium@gmail.com.

Met: Hoppie Buut Scotch, korte actie met geluid. Benjamin Schoones, art-performance. Jesse Vos, woordperformance, Marijke Hooghwinkel, megafoon woordperformance.

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com
Art Cinema presenteert Gustav Deutsch: Film ist. 1-6 (1998)

Deze keer in Club Solo’s Art Cinema: de 16 mm film Film ist. 1-6 van de vorig jaar overleden Weense filmmaker, fotograaf en architect Gustav Deutsch (1952 – 2019). Film ist. 1-6 is deel 1 van een trilogie (1998/2002/2009) waarin Deutsch uitlegt wat film is. Dit doet hij op experimentele wijze en uitsluitend gebruikmakend van found footage. Gustav Deutsch staat bekend als archeoloog van de filmarchieven en is een meester in het found footage genre.

Het rijke oeuvre wat Deutsch nalaat beslaat een variatie van het betere Art House werk tot de experimentele film. De rode draad in zijn oeuvre is de zoektocht waar Deutsch zich sinds 1981 mee bezig hielt; wat is film of wat kan film zijn?
In 1998 formuleert hij een letterlijk antwoord op de vraag ‘wat is film?’

Film ist.:

1 Bewegung und Zeit
2 Licht und Dunkelheit
3 Ein Instrument
4 Material
5 Ein Augenblick
6 Ein Spiegel

Deutsch laat het aan de programmeur over om te bepalen welke delen hij toont en in welke volgorde. De enige voorwaarde is dat er minimaal drie delen getoond worden. Deze zondagmiddagfilm wordt vertoond op de originele drager en begint met een introductie over het werk en leven van Gustav Deutsch door Godard Bakker.

let op! andere locatie:
MotMot gallery, Belcrumweg 19, Breda
inloop 15.00


In verband met de Coronamaatregelen kunnen we in het café van Club Solo geen activiteiten organiseren. Art Cinema vindt daarom deze keer plaats in MotMot gallery. Daar kunnen alle voorzieningen worden getroffen. We kunnen geen horecafaciliteiten aanbieden, neem dus je eigen versnapering mee.

Er is een maximum van 30 personen mogelijk.
Reserveer je plaats door een mail te sturen naar info@clubsolo.nl

MotMot gallery

openingstijden
vrij – za 12 – 23 u zo 12 – 18 u
adres
Belcrumweg 19, Breda
website
www.electronbreda.com/motmot
Eerste exposant bij T Vierkantje is Yanick van Gastel. Presentatie zondag 29 november tijdens Art Rendez Vous.

"Jona, de vis en het boek". Een kort beeldverhaal over een vis.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

mural

Belcrum Birds, Blind wall.

29 nov → 29 nov 2020
Op de Zuidwest gevel van Electron siert nu een wandschildering van veertig meter breed, zes meter hoog. Electron-huisgenoot Rutger Termohlen nodigde Collin van der Sluijs en Super A uit, om samen het kunstwerk te maken. De drie zijn internationaal gevestigde kunstenaars in de wereld van murals.

Het concept is geïnspireerd op bewoners die tussen de lockdown-momenten door talloze verhalen en anekdotes deelden met Electron. Kinderen ontwierpen nestkasten, die Electron met Studio ID het volgende broedseizoen mét de kinderen in de wijk gaat plaatsen. Het leidde tot deze blind wall vol (letterlijk) ‘fantastische‘ vogelsoorten: fictieve vogels die symbool staan voor familie, diversiteit, transformatie, veerkracht, hoop en trots. Waarden die we in donkere tijden het hardst nodig hebben. Blind Walls gallery neemt het werk op in haar programma.

expositie

Emmy Zwagers x Peter Bouwmans

27 nov → 29 nov 2020
Emmy Zwagers studeerde in 2019 af aan AKV St. Joost in Den Bosch. Ze wil deze werkperiode inzetten om haar werk en methodiek te onderzoeken en zich daarbij focussen op zelfhypnose, sport en het schilderen.

Peter Bouwmans onderzoekt met zijn schilderijen, installaties en performances hoe de samenleving verandert. Voor deze werkperiode is hij van plan om een serie schilderijen en tekeningen te gaan maken waarbij hij zich zal concentreren op de vraag hoe hij het verhaal wat hij wil vertellen zo goed mogelijk kan omzetten in een kunstwerk. Het proces zal in deze belangrijker zijn dan het resultaat. Deze expositie is het resultaat van een werkperiode bij Witte Rook.

Witte Rook

adres
Zaartpark Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
witterook.nu
De coronacrisis maakt van 2020 een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. In maart komt het leven plotseling tot stilstand. Ongemak, angst, onzekerheid, eenzaamheid en verlies, vatten in slechts enkele woorden samen wat de huidige Covid-19 pandemie met ons doet. Dagelijkse routines vallen weg en oude patronen worden losgelaten. De nieuwe situatie dwingt mensen om hun leven onder de loep te nemen en meer focus te leggen op datgene wat nu eigenlijk echt belangrijk is.

Hoewel het kunstenaarschap vaak een solitaire bezigheid is, ondervonden ook kunstenaars veranderingen in hun leven en werk ten gevolge van de eerste lockdown in maart. De voor deze tentoonstelling geselecteerde Bredase kunstenaars verbeelden hun ervaringen tijdens deze bijzondere periode en daarmee de ervaringen van velen. Ze documenteerden gebeurtenissen in de samenleving of legden hun persoonlijke omstandigheden vast. Gedwongen door de lockdown-beperkingen zochten ze nieuwe strategieën om werk te maken: in hun directe omgeving, in de natuur, met alternatieve media of nieuwe methoden. Sociale media worden daarbij steeds belangrijker als plek om zich tot de ander te verhouden. De diversiteit van het getoonde werk in (Un)Locked maakt het mogelijk om er voor iedereen iets in te herkennen. Zo bewijst de tentoonstelling ook hoe belangrijk kunst is, juist nu - om te delen, te verbinden en troost in te vinden.

Aan (Un)Locked, gecureerd door Ruth de Vos, bij Stedelijk Museum Breda werkten mee:
Noortje Haegens, Iris Bouwmeester, Josine Vissers, Lise Sore, Suzanne Jongmans, Bodil Havermans, Jacqueline Baselier, Pim Steinmann, Ageeth Boermans en Wouter van der Giessen.
SBK Kunstuitleen & Galerie Breda ontwikkelde rondom (Un)Locked een satelliettentoonstelling met werk van Judith Kuipers, Ageeth Boermans, Toon Joosen, Wiesje Peels en Trijntje Keijser.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

expositie

OOg-en-blik op Drift

1 nov → 6 dec 2020
Jaren lang en met grote passie organiseren Trix van Dooren en Harry Coolen met nog een paar enthousiaste kunstliefhebbers etalage kunst in Breda, OOg-en-blik.

Altijd zoekend naar nieuwe zielverrijkers en podium biedend aan kunstenaars kwamen Trix en Harry vorig jaar ook langs Drift. Pratend over de kunst, voornamelijk over de kunst die verdwijnt achter een winkeletalage of in een digitale etalage en over menselijke behoefte om kunst te ruiken, voelen, zo nodig stiekem aan te raken kwamen we tot een ‘EtalageExpo’ bij Drift.

Door de jaren heen hebben bijna tweehonderd kunstenaars een deel genomen aan etalage kunst OOg-en-blik in Breda. Het idee was om alle participanten van Oog-en blik in een galeriesetting bij Drift te laten exposeren. Aan Oog-en blik werkten mee:
Ageeth Boermans, Jan Bruneau, Emmy Clarinda, Ton Dirven, Jacomijn den Engelsen, Ellen Haarhuis, Kees Habraken, Corry van Heijst, Roeland Hoefsloot, Vonne Hoefsloot, Anita van Iersel, Zjozee Jonkers ism Natasha Ahout, Walter Maas, Marianne Mol, Jaap Mulder, Yvon Né, Maud Quaedvlieg, Bert Vergouwen, Hugo Vermeulen, Jos Verwiel, Kees Vet, Ruth de Vos.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

expositie

Monique Broekman x Jan van Hees

12 sep → 6 dec 2020
In Tussenpoos #3 presenteert kunstenaar Monique Broekman i.s.m. meubelmaker/vormgever Jan van Hees werk van de afgelopen vijf jaren. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, installaties, film, fotografische lichtobjecten en een meubel.Tussenpoos is de tijd tussen twee gebeurtenissen in: het pauzemoment voordat een voorstelling begint. Het is bij uitstek de plek van de kunst, de thuisbasis van verbeelding. Werkelijkheid en illusie, leven en kunst, verleden en toekomst lopen door elkaar heen in dit ongrijpbare moment tussen tijd en plaats.

De expositie is van 12 september t/m 6 december 2020 in de Struktonfoyer te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 22.00 uur en op zaterdag & zondag van 11.00 tot 22.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Chassé Galerie.