NU

Installatie met sculpturen van Hanneke Giezen en een klankbeeld van Auke Prinsen

Hanneke Giezen, Nieuwe Vangst.

29 mei 2022, 12 u — 17 u.
Atlas initiatief is een onderzoeksschip voor kunst, wetenschap, innovatie en nomadisch leven in wording. Sinds 2015 is het Atlas initiatief onderdeel van het culturele gebied Haveneiland. De initiatiefnemers Stijn de Geus, jachtbouwer en Laura Schippers, kunstenaar hebben hier de ruimte gekregen om het schip ‘Atlas’ op te knappen en zelfvoorzienend te maken. Tussen de verbouwingen door vinden er regelmatig kunstevenementen aan boord plaats.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

De Atlas, voormalige kabeljauwvisser, na ruim 25 jaar met andere kost aan boord. Alles veranderd en verplaatst, een nieuwe wereld is in aantocht. Een ware klimaatmigratie begint zich af te tekenen, nieuwe streekproducten dienen zich aan. Voor meer informatie over de kunstenaar: www.hannekegiezen.nl.

Performances en Woorden

Performances en Woorden, Flaneer Podium.

29 mei 2022, 14 u — 16 u.
1m2podium is een onafhankelijk autonoom mobiel project waar literatuur, poëzie, geluid, kunst & performance bij elkaar worden gezet, binnen een te bepalen concept. Hierbij draait het vooral om experiment — zowel voor het 1m2podium zelf als inhoudelijk. Gedacht vanuit de idee, filosofie, opvatting en/of de plek/locatie wordt er bij voorkeur gerealiseerd in samenwerking met derden. Voor meer informatie: 1m2podium.blogspot.com/.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Een programma waarbij de kade langs het water van de Veilingkade het 'flaneer podium' is, bestaand uit een aantal performance uitvoeringen. Zowel Art als Woord, Poetry en experiment, met de kade als uitgangspunt langs het water, waar als het ware geflaneerd wordt door de betreffende performer. Geen stoelen, geen voorstellingen die al zittend bekeken worden, maar al langslopend oppakken wat er zich langs het water afspeelt.

Performers:
. Emily Salvia;
. Bart van Haren;
. Daniel Arthuus.

Woord pop-ups:
. Jeroen Sloof;
. Emma van de Wouw;
. George van Loon;
. Joep Span.

Tijdsindeling:

14.u korte inleiding en voorstellen Emily Salvia door Marijke Hooghwinkel.
. Emily Salvia: Daniel Arthuus doorlopende performance met bladgoud en kist voor vragen.

14.20.u 1e pop-ups
. Joeroen Sloof, Emma van de Wouw, George van Loon, Joep Span.

14.45.u
. Emily Salvia

15.00.u PAUZE.

15.15.u 2e pop-ups
. Joeroen Sloof, Emma van de Wouw, George van Loon, Joep Span.

15.45 u Bart van Haren.

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com

Nicky Hamlyn

Nicky Hamlyn, Art Cinema Performance.

29 mei 2022, Inloop: 14.30 u, aanvang programma 15.00 u.
Club Solo is een kunstenaarsinitiatief dat zich richt op de hedendaagse kunstenaarspraktijk en is een uitgesproken ruimte voor Nederlandse en internationale beeldende kunst. Naast tentoonstellingen realiseren ze filmavonden, lezingen en avonden rond vragen uit de kunstenaarspraktijk

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Nicky Hamlyn (1954) is een Engelse filmmaker en schrijver. In Club Solo vertoont Hamlyn deze middag films voor twee en vier filmprojectoren. Ritme, sequentie, abstractie, kleur en toeval veroorzaken in deze werken een nieuwe filmische totaalervaring. In zijn performance bespeelt Hamlyn de projectoren en reageert hij op de elementen die zich aandienen. Na afloop vindt er een Q&A plaats met Nicky Hamlyn door filmprogrammeur Godart Bakkers.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

De generale repetitie van afstuderend kunstenaars Mike Anna, Ramon de Gier en Benjamin Schoones

Mike Anna, Ramon de Gier en Benjamin Schoones, Recipes for Disaster.

29 mei 2022, 13 u — 17 u.
IDFX is actief met veel verschillende soorten projecten van festivals tot exposities tot acties in de openbare ruimte. De activiteiten van IDFX omvatten verschillende disciplines en uitingen, maar zoeken altijd het grensgebied op. De focus ligt op het alternatieve, de underground en het grijze gebied van kunst, film & geluid die bij het IDFX keurmerk passen. Zij organiseert al sinds 2006 het BUT FILM FESTIVAL. Zo ook dit jaar van 31 augustus tot en met 4 september. Film, performance, muziek, symposium etc. Zie butff.nl/>
Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

De generale repetitie van afstuderend kunstenaars Mike Anna, Ramon de Gier en Benjamin Schoones
Voor hun afstudeertentoonstelling gaan zij een collectieve opstelling aan waarbij zij de wisselwerking, affiniteiten en verschillen van hun praktijken willen ontdekken. In ‘Recipes for Disaster’, proberen zij een vrijplaats te maken waar praktijken elkaar kunnen ontmoeten, activeren en elkaar mogen afstoten. Welke grenzen bewaak je en wat geef je als handen als kunstenaar? De titel suggereert wellicht een onplezierige uitkomst, maar wat als het conflict juist de ruimte krijgt? Zou het de onbewuste veronderstellingen en niet-erkende waarden van elkaar bloot kunnen leggen om zo elkaar aan te scherpen? Dat weten we nog niet en het resultaat hiervan is evenmin bekend. De enige manier om met zekerheid te weten wat er op 29 Mei te zien valt, is door langs te komen.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

Rondleiding kunstproject bij B’WISE Incubator en presentatie van Aesthetic Studios bij hotel Ingenhousz

Wencke Nilsson, Bas Steens en Amber van Rangelrooij, Uitgelicht.

29 mei 2022, 15 u.
KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) biedt startende professionele kunstenaars de kans zich te ontwikkelen tot zelfstandig professionele kunstenaars. De vijf jaar na hun afstuderen bieden zij kunstenaars de opdrachten, de begeleiding, de kennis en de relaties die zij nodig hebben voor hun doorontwikkeling en professionalisering. Een start maken in de opdrachtenpraktijk is voor de jonge kunstenaar niet gemakkelijk. KOP creëert met diverse activiteiten – zoals coaching, masterclasses, fieldtrips en netwerkevents in combinatie met concrete kunstopdrachten – de gelegenheid om zich op dit vlak te ontwikkelen.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Wencke Nilsson en Bas Steens vertellen over hun werk en het werken in opdracht. Het adres is Claudius Prinsenlaan 12, de ingang is aan de achterzijde van het gebouw.
Daarnaast toont Amber van Rangelrooij een installatie bij hotel Ingenhousz onder haar merk Aesthetic Studios.

Locatie & tijden:
Eenmalige rondleiding om 15:00u vanaf Claudius Prinsenlaan 12, B’WISE Incubator;
De gehele dag is het werk van Aesthetic Studios te bezoeken bij Dr. Jan Ingenhouszplein 42 – hotel Ingenhousz.

Breda Jazz Festival fotografen hebben uit 22.000 foto’s 50 foto’s geselecteerd die voor hen de essentie van het festival vangen

50 Jaar Breda Jazz Festival

29 mei 2022, 13 u — 18 u.
De Stichting Breda Jazz Festival organiseert sinds 1971 een jaarlijks terugkerend vrij toegankelijk Jazz Festival in het centrum van Breda. De organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers — inmiddels al meer dan 125! Het is de traditie dat het festival begint op Hemelvaartsdag en duurt vier aaneengesloten dagen.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Dankzij een zeer succesvolle crowdfunding realiseert Breda Jazz Festival niet alleen een eigen Blind Wall, maar is er ook budget voor het organiseren van een fototentoonstelling. De Breda Jazz Festival fotografen zijn de archieven ingedoken en hebben uit 22.000 foto’s 50 foto’s geselecteerd die voor hen de essentie van het festival vangen.

Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de toestemming en ondersteuning van Johan van Gurp (stadsarchief Breda), Ramon Mangold (conservator) en onze eigen festival fotografen Hans Kloppert, Stefan Oomes, Frank Pellens en Jack Sweres (coördinator). Heel veel dank voor alle energie, liefde en aandacht die zij hierin hebben gestoken!

Kunstwandelroute door Tuinzigt en nagesprek over het tonen van kunst buiten de institutionele context

Stedelijk Museum Breda i.s.m. Stichting Wo Meine Sonne Scheint, Wandelsalon Wo Meine Sonne Scheint.

29 mei 2022, Om 13 u en 15 u.
Stedelijk Museum Breda is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Het stadsmuseum richt zich op cultureel erfgoed en beeldende kunst. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Stadsprogramma NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt het museum aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Wo Meine Sonne Scheint is een kunstenaarsinitiatief, opgericht door Bas Ketelaars en Beatrijs Dikker in Rotterdam in 2013, met als doel het ondersteunen van kunstenaars bij het tonen van hun werk. In het bijzonder initiëren ze locatiespecifieke groepstentoonstellingen waarbij de nadruk ligt op het zichtbaar maken van het artistieke productieproces. Door de praktische en artistieke keuzes van kunstenaars herleidbaar te maken, wordt de toegankelijkheid van de kunstwerken voor een breed publiek vergroot.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Het locatiespecifieke project Wo Meine Sonne Scheint vindt van 21 t/m 29 mei plaats in de Bredase wijk Tuinzigt. Op de scheidslijn tussen privé en publiek staat de voortuin centraal in deze expositie. Negen kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland werken een week lang op locatie bij wijkbewoners in de voortuin, gevel of het kozijn, waarna de ontstane werken een week lang zijn te aanschouwen voor het publiek.

Locatie & Tijden:
Start wandeling: 13:00u buurthuis De Nieuwe Meidoorn, Meidoornstraat 115 Breda.
Start nagesprek: 15:00u Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22 Breda.

Stedelijk Museum Breda

openingstijden
di – vr 11 – 17 u za – zo 10 – 17 u
adres
Boschstraat 22, Breda
telefoon
076-5299900
email
info@stedelijkmuseumbreda.nl
website
www.stedelijkmuseumbreda.nl

Presentatie en finissage van AIR Internationaal, AIR Binnenland en AIR Lokaal

Danielle Roberts, Jui-Tsz Shiu en Hussel Zhu, Artist in Residence.

29 mei 2022, 13 u — 17 u.
Witte Rook opereert als een online en offline platform dat zich richt op het geschreven woord, het authentieke beeld en kunstenaarsprocessen. Dit uit zich in het bieden van werkperiodes als Artist in Residence en online publicaties.

Het Artist in Residence programma heeft werkperiodes die variëren van drie weken tot twee maanden. Als criterium stelt Witte Rook dat de kunstenaar een omgeving nodig heeft om te komen tot werken, als inspiratie, onderzoek of interactie. In dit proces speelt de vraag van wederkerigheid een rol: een omgeving geeft iets aan de kunstenaar, hoe kan de kunstenaar weer iets teruggeven aan de omgeving?

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

AIR Lokaal: Danielle Roberts
Werkperiode: 2 t/m 29 mei
Danielle Roberts (in afbeelding - fotograaf: Massimiliano Murra): Magic Tea with the Artist. Met bezoekers wordt thee gezet en gedronken met behulp van de interactieve kunstinstallatie en het Magic Tea ritueel. Wil je tussen 11 en 21 mei het thee ritueel meemaken dan kan dat door je hier in te schrijven: magic-tea-with-the-artist.eventbrite.com.

AIR Binnenland: Jui-Tsz Shiu
Werkperiode: 9 t/m 29 mei
Jui-Tsz Shiu combineert installatie, video en sculptuur om herinneringen, perceptie en lichamelijkheid van plaatsen om te zetten in fysiek werk. Tussen realiteit en fantasie van een ervaring onderzoekt ze het mentale proces van nieuwe immigranten, door ruimtelijke objecten te beschouwen als metaforen en symbolen van spiritualiteit.

AIR Internationaal: Hussel Zhu
Werkperiode: 6 april t/m 29 mei
Hussel Zhu onderzoekt traditionele Chinese schilderkunst tijdens zijn residentie, zoals techniek, kleur en textiele kwaliteiten. Niet om deze te reproduceren, maar om zijn eigen twijfels, ervaringen en ‘verwesterde blik’ binnen deze traditie en cultuur te bevragen.

Witte Rook

adres
Stationslaan 111, Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
www.witterook.nu

Binnenvaartschip aan de Veilingkade

Festival voor bètakunst en nieuwe ambachten, Kaalstaart.

29 mei 2022, 11 u — 17 u.
Kaalstaart is een festival voor bètakunst en nieuwe ambachten, waar de raakvlakken worden opgezocht tussen kunst, techniek en wetenschap. Experimenteel, beeldend, interactief, muzikaal, poëtisch of theatraal: alles kan! Bètakunst omvat licht- en geluidkunst, digitale kunst, kinetische kunst, bio-art, kunst gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, et cetera. Het is vaak experimenteel van karakter waarbij de beleving van het publiek centraal staat.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

Het bètakunstfestival vindt plaats aan boord van de Serendiep, een binnenvaartschip aan de Veilingkade, op het @stekbreda (STEK) terrein, bij @brackbreda (BRACK), @pier15skatepark (Pier 15), @1m2_podium (1m2 Podium) ook op de Veilingkade, bij @belcrumbeach (Belcrumbeach) en aan boord van het Atlas Initiatief. @idfxbutff (IDFX) verzorgt een openlucht filmvoorstelling. Het volledige programma en de deelnemende kunstenaars zijn te vinden op www.kaalstaart.nl.

Kaalstaart

adres
Veilingkade
website
kaalstaart.nl
Lilian Joosen Tranzforma en Ad van Rosmalen du Nord willen een bijdrage leveren aan een bijzonder aspect van cultureel erfgoed, de kunstenaarsnalatenschappen. Het onder de aandacht brengen van zulke oeuvres is van groot belang, niet in de laatste plaats voor de generaties van kunstenaars die na hen komen.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

De eerste tentoonstelling van het drieluik/triptiek teken-daad-tekst opent met het werk van Dick Fluitsma. In 2021 verscheen het boek Een getekend leven met tekeningen en gedichten uit vroeger jaren. In deze expo zal het werk uit het boek worden tentoongesteld en zullen de gedichten centraal staan in zondag-middag-kunstenaars-bijeenkomsten, ingeleid door Yvon Né.
KOP richt zich als ‘kickstarter voor kunst- en designtalent’ op talentontwikkeling voor startende makers. Vanuit onze stichting creëren we betaalde kunstopdrachten en bieden begeleiding bij eigen kunstprojecten én als coproducent. Zo heeft KOP een aantal jonge kunstenaars bij Bosch Parade gebracht. Bosch Parade is de tweejaarlijkse varende kunstmanifestatie in de geest van Jheronimus Bosch in het historische hart van ’s-Hertogenbosch. Kunstenaars Olivier van den Brandt, het duo Krista Smulders & Michiel Ubels en de broers Vince en Thjeu Donders werden via KOP geselecteerd om een drijvend kunstwerk te maken. De 9e editie van Bosch Parade vindt plaats van 16 t/m 19 juni 2022 op de Dommel in ‘s-Hertogenbosch. Afgelopen zomer presenteerde KOP in samenwerking met Breda Buiten alvast een ‘preview’ hier in Breda.

Filmmaker Melissa Scharroo (Capribee) registreert het talentenprogramma van KOP en Bosch Parade. Ze biedt in haar film een kijkje achter de schermen en neemt je mee in het programma en het maakproces van de kunstenaars. De film van Melissa is pas helemaal klaar na het evenement in juni, maar tijdens Art Rendez Vous Breda op zondag 14 november 2021 tonen we alvast het eerste deel. Een voorproefje van het spektakel dat nog gaat komen!

Locatie: In het café van MotMot Gallery in Electron