ARCHIEF

expositie & performance

Marylou Petot, Marylou’s Electronic Garden.

11 jul 2021
In samenwerking met Temporary Art Centre (TAC ) in Eindhoven exposeren we het interactieve licht - en geluidswerk van de Franse musicus Marylou Petot. Op 11 juli wordt de expositie geopend met een sferisch en experimenteel concert.

Electronic garden
Al ruim dertig jaar is de biodiversiteit van ons Europese platteland schrikbarend verslechterd. Dit heeft een enorme impact op alle ecosystemen: 80% van de insecten is verdwenen als gevolg van intensivering van de landbouw, wat heeft geleid tot een daling van de vogelpopulatie van bijna 55% in de afgelopen decennia.
In een periode van drie jaar heeft geluid - en elektronica kunstenaar Marylou de natuurlijke soundscapes in het Camargue Park in Frankrijk opgenomen. Binnen deze periode ervoer zij de directe gevolgen van de afname aan akoestiek binnen de omgeving.

Marylou’s installatie Electronic Garden is een kunstmatige reconstructie van het verloren orkest van de vogels, waarin elke boom een uitstervende vogel voorstelt. De bezoekers worden uitgenodigd om dirigent te worden en het gezang van de volgens opnieuw te activeren via hun instrumenten ofwel; de vogelhuisjes.

De expositie is te bezoeken t/m 8 augustus. Kijk voor meer informatie op kop.nu/programma/#electronicgarden

expositie en boekpresentatie

'T VIERKANTJE & De plasserparadox

11 jul 2021
Om 14:15 verteld Kasper Kohlen u iets over zijn installatie bij T VIERKANTJE dat op deze dag voor het eerst te zien is.

Om 15:45 leest Nick J. Swarth, schrijver, dichter, performer, beeldend kunstenaar, muzikant.
voor uit zijn debuutroman '1980 - De plasserparadox' . Daarna om 16:00 uur is er gelegenheid tot aanschaf van het boek en gaat de signeersessie van start.

Art-Performance

1m2 Podium

11 jul 2021
Art-performance door Julia Leijten (3e jaars student Art & Research St. Joost). Als maker bevindt Julia Leijten zich graag op het randje van fictie en non-fictie.Zij geniet ervan de kijker te laten twijfelen over wat echt is en wat niet. Zij laat zich inspireren door werelden en subculturen waar zij zich niet perse in thuis voelt maar wel gefascineerd door is en probeert daar langzaam maar zeker deel vanuit te maken. Momenteel wordt deze fascinatie gewekt door de wereld van fitness en internetcultuur.

Performance 16:30 tot 16:40

expositie / open atelier

[zut mon sac]

11 jul 2021
Zut mon sac toont een expositie met als thema het voormalig postkantoor Oude Vest, omdat sinds kort het atelier hier is gevestigd. Het bijzondere gebouw is voor ons een rijke bron aan inspiratie. Iedere kunstenaar benadert dit thema vanuit zijn/haar eigen visie. Denk aan historische onderzoeken, composities van het gebouw en poëtische handleidingen.
Wat levert het op als pas afgestudeerde kunstenaars met ervaren collega’s samen een tentoonstelling maken? Hoe pak je dat als groep aan? Zes alumni van de kunstacademie St Joost worden uitgenodigd voor een werkperiode en een tentoonstelling in de StadsGalerij in Breda. Dit jaar met Niels Goos, Marit van der Heijden, Loes van Reijmersdal, Eef Schoolmeesters Sjors Smit, en Roos Vogels.

Bij/Na is een jaarlijks terugkerend project van Stedelijk Museum Breda, Van GoghGalerie Zundert en St Joost School of Art & Design, waarbij de wisselwerking tussen verschillende generaties centraal staat.

Tijdens Art Rendez Vous op zondag 11 juli vindt de kick-off plaats van dit project. Curatoren Marjolein van de Ven (Stedelijk Museum Breda) en Ron Dirven (Van GoghGalerie) gaan van 13:00 tot 14:00 in gesprek met een aantal de deelnemende kunstenaars. Er zullen croissants zijn en verse jus voor degene die nog niet hebben geluncht.
Alumni van St.Joost cureren hun eigen eindexpositie in Electron en tonen hun afstudeerwerk tussen 7 en
11 juli aan het publiek.

audio

INBLIK Radio

11 jul 2021
INBLIK Radio is een alternatief podium voor kunst, wij vertegenwoordigen en maken ruimte voor non-traditionele vormen van makerschap. Wij maken live radio en podcast in samenwerking met andere kunstenaars, collectieven en communities. Fluïde collectiviteit en open source-mentaliteit zijn verweven in onze kern. In de praktijk betekent dit dat anderen onderdeel kunnen worden van INBLIK, als deel van het onderzoek of in de organisatie.

INBLIK is op zoek naar een werkmethode waarbij autonomie niet defensief wordt ingezet maar offensief, waarin auteurschap niet een individueel artistiek doel is maar een gedeelde ruimte.

Tijdens ARV hangen wij posters in de stad met een QR code die jullie kunnen scannen, deze verbindt je door naar de Hulplijn voor Beeld en Blikken. Met een speelse knipoog wordt er begeleiding geboden in het kijken en beleven van kunst, en wekt nieuwsgierigheid om langs te komen bij de verschillende locaties! Doe je mee?
Vrouwenmantel Art Research Group, opgezet door Kija Benford en Jolijn Durinck, nodigden vijf andere vrouwen uit om samen een residency aan te gaan als tijdelijk collectief. Tijdens de werkperiode leggen ze verbindingen woorden)tussen de persoonlijke levenssfeer zoals moederschap en het kunstenaarschap. Het collectief bestaan uit Hanne van Beek, Isa Janssen, Femke van Heijningen, Fien Onderwater, Danielle Verschuren en de zoon van Kija.

Gelijktijdig heeft Mike Megens een werkperiode waarin hij de verschillende vormen van zijn kunstenaarspraktijk onderzoekt. Van collage, tekst tot de onbevangen lijn. Witte Rook brengt in het programma kunstenaarspraktijken samen door kunstenaars van buiten de stad uit te nodigen met lokale kunstenaars voor uitwisseling tussen generaties, methode en omgeving.

De resultaten van de residencies worden aan het eind van de werkperiode getoond op zaterdag 10 en zondag 11 juli van 13 – 17 uur in aanwezigheid van de kunstenaars.

Pop Up Studio

Blue Wall Galerie

09 jul 2021
Elk weekend ontdek je bij MotMot gallery de Blue Wall galerie, onze Pop Up Studio op het terras met elke week een verrassende maker, en kun je aan de slag gaan met verf en spuitbussen op de Blind Walls Wallspot.
Club Solo is op dit moment overgenomen door LU'UM, Hamburg (DE).

LU’UM nodigt je tijdens Hotel Salut - Let’s Play Space uit voor één-op-één ontmoetingen. Een ieder krijgt hierbij een persoonlijke opdracht waarmee we gezamenlijk spontane ruimtes en participatieve happenings creëren. In dit open experiment ziet LU’UM geen hiërarchie tussen hen en de bezoekers, maar een collectieve stroom van kennis. “We nodigen je uit in onze speeltuin.”

expositie

Voor wat ’t waard is...

12 jun 2021
Een tentoonstelling over waarde en waarden met schilderijen, readymades, fotokunst, prints, installatiekunst en videokunst van: A+B, Arjan Bosch, Denise Frechet (FR), Goran Bjeljac, Grietje Bouman, Jaap Borgers, Paulo Robalo (PT) en Tom Hughes (USA).

Eén waarde die we allemaal delen is financiële waarde. Maar wat is geld nou eigenlijk waard? Politiek lijkt vooral te draaien om geld en financiële cijfers. Bij grote bedrijven is dat niet heelanders. Met soms dramatische gevolgen voor andere waarden als vrede, milieu, gezondheidszorg, menselijke waardigheid en Universele Mensenrechten. Hoe is het mogelijk dat in een welvarend land mensen in armoede leven? En zijn deze mensen dan ook minder waard?

Met de Corona crisis leek het systeem even in te storten, het falen van het systeem werd nog duidelijker zichtbaar. Er lag een kans om het allemaal beter te doen, eerlijker, waardiger. Maar moeten we nu uiteindelijk concluderen dat niet iedereen er straks beter uitkomt? Dat de tweedeling zowel nationaal als internationaal alleen maar is gegroeid? Dat vaccins door patenten worden beschermd en worden opgekocht door de rijkere landen ten koste van de armere landen? Werden de rijken nu toch nog rijker en de armen weer armer? En gold voor grote vervuilende bedrijven ineens toch niet de heilige marktwerking die eerder de exorbitant hoge bonussen van de top goed praatte?

Het thema waarde en waarden komt op verschillende manieren in de tentoonstelling terug. Deene keer heel direct met humor en sarcasme en de andere keer juist heel subtiel, persoonlijk eninteger.En dan de waarde van de kunst zelf. Hoe waardevol is een kunsttentoonstelling? Kunnen we best een dagje zonder (of een ruim jaartje) en gewoon thuis een dvd-tje opzetten? Of komen we tussen 12 juni en 17 juli langs in galerie Drift om de verpletterende kracht van kunst te beleven...
Voor wat ’t waard is
Tijdens de eerste expositie presenteren we nieuw werk van de wereldberoemde zeefdrukkunstenaar Mara Piccione. Haar concertposters voor underground bands en podia zoals De Staat, The Black Keys, The National, Best Kept Secret en Vera zijn internationaal bekend. Voor Blind Walls Gallery maakte ze haar eerste werk op groot formaat op de openbare ruimte; twee panelen op naast de Grote Kerk.
De schilderijen en tekeningen van Aaron van Erp (Veghel, 1978) lijken losse scènes te zijn in een verhaal dat nooit af komt. Van Erp laat de wreedheid van de mens in al zijn verschijningsvormen zien. Daders en slachtoffers – vaak inwisselbaar – zijn in absurdistische landschappen of ongure binnenruimtes geplaatst. Ze verrichten gewelddadige handelingen zonder dat duidelijk wordt waarom ze dat doen.

Aaron van Erp laat in Club Solo nieuw werk zien, naast werken uit de afgelopen vijftien jaar.

expositie

Drina Dressen

29 nov 2020

performance

1m2 Podium pop-up actie

29 nov 2020
Tussen 15 – 16 u kun je aan de Veilingkade Breda, ter hoogte van de KOP/IDFX, een pop-up performance bijwonen. Op afstand te zien, mee te maken en te horen; meld je hiervoor aan via 1m2podium@gmail.com.

Met: Hoppie Buut Scotch, korte actie met geluid. Benjamin Schoones, art-performance. Jesse Vos, woordperformance, Marijke Hooghwinkel, megafoon woordperformance.
Art Cinema presenteert Gustav Deutsch: Film ist. 1-6 (1998)

Deze keer in Club Solo’s Art Cinema: de 16 mm film Film ist. 1-6 van de vorig jaar overleden Weense filmmaker, fotograaf en architect Gustav Deutsch (1952 – 2019). Film ist. 1-6 is deel 1 van een trilogie (1998/2002/2009) waarin Deutsch uitlegt wat film is. Dit doet hij op experimentele wijze en uitsluitend gebruikmakend van found footage. Gustav Deutsch staat bekend als archeoloog van de filmarchieven en is een meester in het found footage genre.

Het rijke oeuvre wat Deutsch nalaat beslaat een variatie van het betere Art House werk tot de experimentele film. De rode draad in zijn oeuvre is de zoektocht waar Deutsch zich sinds 1981 mee bezig hielt; wat is film of wat kan film zijn?
In 1998 formuleert hij een letterlijk antwoord op de vraag ‘wat is film?’

Film ist.:

1 Bewegung und Zeit
2 Licht und Dunkelheit
3 Ein Instrument
4 Material
5 Ein Augenblick
6 Ein Spiegel

Deutsch laat het aan de programmeur over om te bepalen welke delen hij toont en in welke volgorde. De enige voorwaarde is dat er minimaal drie delen getoond worden. Deze zondagmiddagfilm wordt vertoond op de originele drager en begint met een introductie over het werk en leven van Gustav Deutsch door Godard Bakker.

let op! andere locatie:
MotMot gallery, Belcrumweg 19, Breda
inloop 15.00


In verband met de Coronamaatregelen kunnen we in het café van Club Solo geen activiteiten organiseren. Art Cinema vindt daarom deze keer plaats in MotMot gallery. Daar kunnen alle voorzieningen worden getroffen. We kunnen geen horecafaciliteiten aanbieden, neem dus je eigen versnapering mee.

Er is een maximum van 30 personen mogelijk.
Reserveer je plaats door een mail te sturen naar info@clubsolo.nl
Eerste exposant bij T Vierkantje is Yanick van Gastel. Presentatie zondag 29 november tijdens Art Rendez Vous.

"Jona, de vis en het boek". Een kort beeldverhaal over een vis.
Op de Zuidwest gevel van Electron siert nu een wandschildering van veertig meter breed, zes meter hoog. Electron-huisgenoot Rutger Termohlen nodigde Collin van der Sluijs en Super A uit, om samen het kunstwerk te maken. De drie zijn internationaal gevestigde kunstenaars in de wereld van murals.

Het concept is geïnspireerd op bewoners die tussen de lockdown-momenten door talloze verhalen en anekdotes deelden met Electron. Kinderen ontwierpen nestkasten, die Electron met Studio ID het volgende broedseizoen mét de kinderen in de wijk gaat plaatsen. Het leidde tot deze blind wall vol (letterlijk) ‘fantastische‘ vogelsoorten: fictieve vogels die symbool staan voor familie, diversiteit, transformatie, veerkracht, hoop en trots. Waarden die we in donkere tijden het hardst nodig hebben. Blind Walls gallery neemt het werk op in haar programma.
Emmy Zwagers studeerde in 2019 af aan AKV St. Joost in Den Bosch. Ze wil deze werkperiode inzetten om haar werk en methodiek te onderzoeken en zich daarbij focussen op zelfhypnose, sport en het schilderen.

Peter Bouwmans onderzoekt met zijn schilderijen, installaties en performances hoe de samenleving verandert. Voor deze werkperiode is hij van plan om een serie schilderijen en tekeningen te gaan maken waarbij hij zich zal concentreren op de vraag hoe hij het verhaal wat hij wil vertellen zo goed mogelijk kan omzetten in een kunstwerk. Het proces zal in deze belangrijker zijn dan het resultaat. Deze expositie is het resultaat van een werkperiode bij Witte Rook.

Lancering nieuwe website en webshop

LAUNCH

20 nov 2020
NIEUWS!!! Op vrijdag 20 november lanceren we om 12:00 uur onze nieuwe website én nieuwe webshop met nieuwe werken en producten van designers en kunstenaars. Gewoon op het oude vertrouwde adres.

We vroegen beeldend kunstenaar Mandy den Elzen om werk te selecteren van zowel jonge, nieuwe makers als van makers die alweer wat langer bezig zijn. We presenteren werk van onder meer Alisa Osinga, Tessa Chaplin, Jesse Fischer, Joop Bource, Martijntje Cornelia, Jasmin Djerzic, Mae Anderliesten, Manon Keesmaat, Stacey Kuipers, Renate Vos, Kim Blom, Mianne de Vries en Amber van Rangelrooij.

Momenteel richt Mandy bij ons in de expositieruimte (Veilingkade 8 in Breda) een verkoopexpositie in die er tot eind januari blijft staan. Vooralsnog kunnen we geen bezoekers ontvangen, maar vanaf 20 november staat alles online!

Houd onze website dus in de gaten (link in bio), blijf ons volgen op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief van KOP.
De coronacrisis maakt van 2020 een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. In maart komt het leven plotseling tot stilstand. Ongemak, angst, onzekerheid, eenzaamheid en verlies, vatten in slechts enkele woorden samen wat de huidige Covid-19 pandemie met ons doet. Dagelijkse routines vallen weg en oude patronen worden losgelaten. De nieuwe situatie dwingt mensen om hun leven onder de loep te nemen en meer focus te leggen op datgene wat nu eigenlijk echt belangrijk is.

Hoewel het kunstenaarschap vaak een solitaire bezigheid is, ondervonden ook kunstenaars veranderingen in hun leven en werk ten gevolge van de eerste lockdown in maart. De voor deze tentoonstelling geselecteerde Bredase kunstenaars verbeelden hun ervaringen tijdens deze bijzondere periode en daarmee de ervaringen van velen. Ze documenteerden gebeurtenissen in de samenleving of legden hun persoonlijke omstandigheden vast. Gedwongen door de lockdown-beperkingen zochten ze nieuwe strategieën om werk te maken: in hun directe omgeving, in de natuur, met alternatieve media of nieuwe methoden. Sociale media worden daarbij steeds belangrijker als plek om zich tot de ander te verhouden. De diversiteit van het getoonde werk in (Un)Locked maakt het mogelijk om er voor iedereen iets in te herkennen. Zo bewijst de tentoonstelling ook hoe belangrijk kunst is, juist nu - om te delen, te verbinden en troost in te vinden.

Aan (Un)Locked, gecureerd door Ruth de Vos, bij Stedelijk Museum Breda werkten mee:
Noortje Haegens, Iris Bouwmeester, Josine Vissers, Lise Sore, Suzanne Jongmans, Bodil Havermans, Jacqueline Baselier, Pim Steinmann, Ageeth Boermans en Wouter van der Giessen.
SBK Kunstuitleen & Galerie Breda ontwikkelde rondom (Un)Locked een satelliettentoonstelling met werk van Judith Kuipers, Ageeth Boermans, Toon Joosen, Wiesje Peels en Trijntje Keijser.

expositie

OOg-en-blik op Drift

01 nov 2020
Jaren lang en met grote passie organiseren Trix van Dooren en Harry Coolen met nog een paar enthousiaste kunstliefhebbers etalage kunst in Breda, OOg-en-blik.

Altijd zoekend naar nieuwe zielverrijkers en podium biedend aan kunstenaars kwamen Trix en Harry vorig jaar ook langs Drift. Pratend over de kunst, voornamelijk over de kunst die verdwijnt achter een winkeletalage of in een digitale etalage en over menselijke behoefte om kunst te ruiken, voelen, zo nodig stiekem aan te raken kwamen we tot een ‘EtalageExpo’ bij Drift.

Door de jaren heen hebben bijna tweehonderd kunstenaars een deel genomen aan etalage kunst OOg-en-blik in Breda. Het idee was om alle participanten van Oog-en blik in een galeriesetting bij Drift te laten exposeren. Aan Oog-en blik werkten mee:
Ageeth Boermans, Jan Bruneau, Emmy Clarinda, Ton Dirven, Jacomijn den Engelsen, Ellen Haarhuis, Kees Habraken, Corry van Heijst, Roeland Hoefsloot, Vonne Hoefsloot, Anita van Iersel, Zjozee Jonkers ism Natasha Ahout, Walter Maas, Marianne Mol, Jaap Mulder, Yvon Né, Maud Quaedvlieg, Bert Vergouwen, Hugo Vermeulen, Jos Verwiel, Kees Vet, Ruth de Vos.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
In Tussenpoos #3 presenteert kunstenaar Monique Broekman i.s.m. meubelmaker/vormgever Jan van Hees werk van de afgelopen vijf jaren. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, installaties, film, fotografische lichtobjecten en een meubel.Tussenpoos is de tijd tussen twee gebeurtenissen in: het pauzemoment voordat een voorstelling begint. Het is bij uitstek de plek van de kunst, de thuisbasis van verbeelding. Werkelijkheid en illusie, leven en kunst, verleden en toekomst lopen door elkaar heen in dit ongrijpbare moment tussen tijd en plaats.

De expositie is van 12 september t/m 6 december 2020 in de Struktonfoyer te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 22.00 uur en op zaterdag & zondag van 11.00 tot 22.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Chassé Galerie.