Expositie van Lin Gerritsen en Jetske Apollonia

Eerbetoon aan het absurde & lichamelijke intimiteit

16 okt → 16 okt 2022
Tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #14 is IDFX open voor bezoekers om een biertje of een kopje koffie te drinken en het werk te bekijken van de volgende kunstenaars.

Jetske Apollonia

In diens werk als kunstenaar houdt Jetske Apollonia van Dorp zich bezig met lichamelijke intimiteit. Dit uit zich in tekeningen vol slakken en schaduwen, lichamelijke performances, persoonlijke poëzie en geluidslandschappen. Door een gevoel van dichtbij-zijn op te roepen bij de toeschouwer, wil ze hen aansporen om de verbinding met het eigen lichaam te verbeteren. Ook maakt Jetske in diens werk ruimte voor het niet-rationele: de gevoelswereld, fantasie en intuïtie.

Op dit moment onderzoekt Jetske de relatie tot haar chronisch zieke lichaam. Doordat diens darmen niet zonder de hulp van medicijnen hun taken kunnen uitvoeren, bewondert ze de dingen die haar lichaam wél kan des te meer. Daarnaast wordt ze geconfronteerd met het contrast van de persoonlijke band versus het klinische perspectief van artsen op haar lijf.

Lin Gerritsen

Lin Gerritse is een man van 34 jaar oud, hij is 173 centimeter lang, bruine ogen, bruine haren, 30 biljoen cellen, 6,30 meter lange darm, 5,6 liter bloed, 65% water, ruis in rechterhartkamer en acht snijtanden in goede staat. Als kind onderging Lin Gerritse een hartoperatie waardoor hij nog steeds tweejaarlijks wordt gecontroleerd. Een terugkerende gebeurtenis die bij hem een fascinatie opwekte voor het menselijk lichaam en in het bijzonder voor dat van hemzelf. Bij elke controle ziet hij zijn hart op een monitor en ervaart hij de vreemde ritmische geluiden van de echo.

Zijn tekeningen, collages, sculpturen, installaties, video's en (muziek)performances hebben telkens een directe of indirecte link met de oorsprong van zijn interesse. Soms heel letterlijk, in collages van oude anatomie prenten waarmee hij nieuwe lichamen construeert, of in eetbare zelfportretten voor vogels. Maar hij maakt ook installaties met materialen die in niets lijken op het lichaam maar die hij samen laat functioneren als “kleine ecosystemen, waar elke beweging invloed heeft op de rest, elk afzonderlijk object wacht op het moment van zijn actie. Net als bij een lichaam, zou het geheel instorten als een functie faalt.” Zijn werk is daarmee een “eerbetoon aan het absurde, een poging om functionaliteit te ondermijnen door het te creëren zonder functie; gebaren uit te voeren zonder reden, maar ter wille van hun bevrijding van het dienen van de productiviteit.”

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl