Installatie met sculpturen van Hanneke Giezen en een klankbeeld van Auke Prinsen

Hanneke Giezen, Nieuwe Vangst.

29 mei 2022, 12 u — 17 u.
Atlas initiatief is een onderzoeksschip voor kunst, wetenschap, innovatie en nomadisch leven in wording. Sinds 2015 is het Atlas initiatief onderdeel van het culturele gebied Haveneiland. De initiatiefnemers Stijn de Geus, jachtbouwer en Laura Schippers, kunstenaar hebben hier de ruimte gekregen om het schip ‘Atlas’ op te knappen en zelfvoorzienend te maken. Tussen de verbouwingen door vinden er regelmatig kunstevenementen aan boord plaats.

Programma tijdens de Art Rendez Vous Breda Rondgang #13 — zondag 29 mei 2022.

De Atlas, voormalige kabeljauwvisser, na ruim 25 jaar met andere kost aan boord. Alles veranderd en verplaatst, een nieuwe wereld is in aantocht. Een ware klimaatmigratie begint zich af te tekenen, nieuwe streekproducten dienen zich aan. Voor meer informatie over de kunstenaar: www.hannekegiezen.nl.
ARCHIEF
Het project 'De ijzeren boomgaard’ bestaat uit een video-installatie (24 min) en filmposters. Dit project is tot stand gekomen tijdens een artist-in-residence in het dorpje Kerkbrugge-Langerbrugge, in de periferie van Gent (BE). Het hedendaagse sprookje is gebaseerd op verhalen, anekdotes en herinneringen van haar bewoners.

Door de methode van participerende observatie, werd van Duppen tijdelijk onderdeel van de gemeenschap, waardoor verhalen zich aandienden. De keuze om voor het narratief de vorm van een sprookje te gebruiken is om de omgeving te verheffen van het alledaagse, waardoor de realiteit surrealistisch wordt. De verteller neemt je mee langs deze verhalen terwijl je fragmenten van het alledaagse leven en beelden van de omgeving ziet. Het verhaal neemt zowel de bewoner als kijker mee in een fantasiewereld die gebaseerd is op een werkelijkheid, het nodigt uit om weg te dromen en tegelijkertijd anders te kijken naar de eigen omgeving.

De bewoners zijn de hoofdpersonages geworden in het verhaal, deze zijn niet zichtbaar in de video-installatie, alleen hun stem is te horen. Echter krijgen ze alsnog een gezicht en bekendheid door middel van de Disney-achtige filmposters. Het medium verwijst naar blockbuster filmposters en heeft als doel een (lokale) buzz rond het project te creëren.

Presentatie werkperiodes met een muzikale reactie van saxofoniste Hannah Koob

Ole Nieling x John van Gils, het geluk.

14 nov → 14 nov 2021
Ole Nieling en John van Gils zijn als Artist in Residence te gast bij Witte Rook van 25 oktober tot en met 14 november. Tijdens de werkperiode verdiept Ole Nieling zich in de eeuwenoude leer van ‘het geluk’ door geen enkele maaltijd alleen te eten. Tijdens het delen van de maaltijd met kunstenaars uit de stad, bewoners van de wijk of verloren reizigers gaat hij het gesprek aan over wat geluk voor hen betekent. John van Gils speelt al langer met het idee om tot een samenspel te komen van tekening, reliëf en ruimtelijk werk. Dit gegeven gaat hij nader onderzoeken tijdens zijn werkperiode om tot nieuwe inzichten te komen.

Witte Rook is een samenwerking aangegaan met De Link uit Tilburg om kunst en muziek samen te brengen. Als eerste mogen we saxofoniste Hannah Koob ontvangen die op zondag 14 november tussen 13.00 en 14.00 uur een muzikale reactie geeft op het werk van Ole Nieling en John van Gils. Hannah verwerkt traditie en vernieuwing op een innovatieve wijze in haar leven als uitvoerend musicus. Witte Rook brengt in het programma kunstenaarspraktijken samen door kunstenaars van buiten de stad uit te nodigen met lokale kunstenaars voor uitwisseling tussen generaties, methode en omgeving.

Finisage met optreden van Hannah Koob

Witte Rook

adres
Stationslaan 111, Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
www.witterook.nu
KOP richt zich als ‘kickstarter voor kunst- en designtalent’ op talentontwikkeling voor startende makers. Vanuit onze stichting creëren we betaalde kunstopdrachten en bieden begeleiding bij eigen kunstprojecten én als coproducent. Zo heeft KOP een aantal jonge kunstenaars bij Bosch Parade gebracht. Bosch Parade is de tweejaarlijkse varende kunstmanifestatie in de geest van Jheronimus Bosch in het historische hart van ’s-Hertogenbosch. Kunstenaars Olivier van den Brandt, het duo Krista Smulders & Michiel Ubels en de broers Vince en Thjeu Donders werden via KOP geselecteerd om een drijvend kunstwerk te maken. De 9e editie van Bosch Parade vindt plaats van 16 t/m 19 juni 2022 op de Dommel in ‘s-Hertogenbosch. Afgelopen zomer presenteerde KOP in samenwerking met Breda Buiten alvast een ‘preview’ hier in Breda.

Filmmaker Melissa Scharroo (Capribee) registreert het talentenprogramma van KOP en Bosch Parade. Ze biedt in haar film een kijkje achter de schermen en neemt je mee in het programma en het maakproces van de kunstenaars. De film van Melissa is pas helemaal klaar na het evenement in juni, maar tijdens Art Rendez Vous Breda op zondag 14 november 2021 tonen we alvast het eerste deel. Een voorproefje van het spektakel dat nog gaat komen!

Locatie: In het café van MotMot Gallery in Electron

expositie

Toine Klaassen, Opening.

14 nov → 12 dec 2021
Expositie met Toine Klaassen (Rotterdam). Doorlopende performance door Klaassen op uitnodiging van 1m2Podium. Dit is tegelijk de opening van deze expositie die duurt tot en met zondag 12 december 2021.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl
Doorlopende performance door Toine Klaassen. Kader is zijn expositie bij IDFX, die ook te zien is tijdens Art Rendez Vous Breda.

Toine Dutch Bushman Klaassen zal het 1m2-performance oppervlak wat beschikbaar is, op komen blazen tijdens ARV. Van daaruit zal hij samen met publiek de vergaarde uitgeademde lucht die zich in dichtgeknoopte vuilniszakken bevindt in zijn voor IDFX gemaakte tentoonstelling brengen. Dit is dan tevens de opening van deze “performancehappeninginstallatieexpozee Dutch Bushman Royal Air Centre”. De bakermat voor verdere bijzondere momenten.

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com
Waarom lukt het sommige mensen een veilig bestaan op te bouwen en anderen niet? Waarom zijn mensen bang voor andere mensen? Hoe is het om op te groeien met een Roma-achtergrond?

Sinds 2016 werkt een team van de Academie voor Beeldvorming samen met de Bredase familie Hopic. In projectruimte NEXT in Stedelijk Museum Breda is een filmische vertelling op vier schermen, krantenartikelen en verschillende voorwerpen te zien, en maak je kennis met de levens van oma Hopic, haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen. “Wij zijn mens, net als jij,” aldus een kleinzoon. “Waarom zijn de kansen die we krijgen in het leven dan zo verschillend?” (R)oma: Een (familie)geschiedenis onderzoekt hoe je het verhaal van oma, Hajrija Salkanovic, en haar familie kunt vertellen en begrijpen. Met vier verschillende kunstenaars zijn ingrepen gedaan in het verhaal.

Op 14 november 2021 vindt de Nederlandse première van de film (R)oma: Een (familie)geschiedenis plaats in Chassé Cinema in Breda, daarna volgt een tournee door Nederland en Europa.

Een kaartje kopen voor de première kan gekocht worden via
chasse.nl

Meer informatie over de tentoonstelling in Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda

openingstijden
di – vr 11 – 17 u za – zo 10 – 17 u
adres
Boschstraat 22, Breda
telefoon
076-5299900
email
info@stedelijkmuseumbreda.nl
website
www.stedelijkmuseumbreda.nl
Tijdens Art Rendez Vous Breda 2021 zal het tweetal verder dwalen in een minimale aanpak. Er dienen zich twee nieuwe spelers aan die op het urbane toneel van de stad zullen flaneren zonder een duidelijk pad voor ogen te hebben. Een narratief ligt klaar om gevormd te worden door te route te bewandelen die de verschillende kunstinitiatieven met elkaar verbind.

Het cinematografische resultaat van deze dwaling zal vanaf zondag 17u30 te zien zijn bij Electron/MotMot. Elke ontmoeting vraagt immers om een nieuwe reactie. De wind spreekt duizend talen en de koffie kent ontelbare lagen van bitterheid. Waar waren we?

Volg de livestream hier: twitch.tv/facing_bora

expositie

Ansuya Blom, S.M.A.K.

7 nov → 19 dec 2021
Ansuya Blom (Nederland, 1956) maakt films, tekeningen, collages en installaties waarin ze ruimte laat voor het vreemde en onbenoembare. In haar werk gaat geluid over in muziek, klank in gesproken woord, tekst in tekeningen. Al meer dan veertig jaar bouwt ze aan een oeuvre dat de grenzen van de innerlijke belevingswereld minutieus aftast. Ze brengt de complexe relaties van de mens met zichzelf en met de buitenwereld in beeld.

Ansuya Blom interesseert zich voor psychoanalyse en psychiatrie. Ze stelt kritische vragen over de gemarginaliseerde positie van degenen die moeite hebben om aan de dominante sociale codes en normen te voldoen, en over de manier waarop de samenleving met hen omgaat. ‘Tolerantie voor elkaars ondoorzichtigheid voorkomt barbarisme,’ zegt ze.

Met haar, meerstemmige, meerduidige werk nodigt ze de toeschouwer uit tot een open verkenning. In de incompleetheid van het fragmentarische kan de toeschouwer op zoek gaan naar een eigen innerlijke ervaring. Als dat gebeurt, is er ruimte voor het ontstaan van een ‘eerste persoon meervoud’, zoals ze het noemt.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

expositie

Anke Huyben, The Human Thing.

6 nov → 29 jan 2022
In The Human Thing (2019) is de installatie te zien waarin Anke Huyben haar lichaam letterlijk blootstelt – allerminst op gangbare manieren. Waar we tegenwoordig bepaalde lichaamsdelen als onmiskenbaar sexueel bestempelen, plaatst Anke ze in een totaal andere context. De ‘objectificatie’ van het vrouwelijk lichaam, schiet ineens de andere kant op, richting een nieuw ‘product’ waar alle sexualiteit uitgefilterd is. Het stelt je gerust en voelt tegelijkertijd wat ongemakkelijk...

De tentoonstelling is te zien in MotMot gallery tot en met de cultuurnacht op 29 januari 2022. Anke Huyben (Oosterhout, 1986) studeerde en werkte de afgelopen jaren in Amerika, nu is Rotterdam haar thuisbasis.

MotMot gallery

openingstijden
vrij – za 12 – 23 u zo 12 – 18 u
adres
Belcrumweg 19, Breda
website
www.electronbreda.com/motmot

postersale

3Sec.gallery Postersale

31 okt → 14 nov 2021
Op 13 en 14 november vindt de jaarlijkse postersale van 3sec.gallery plaats bij Brack in het Havenkwartier. Tijdens de postersale zullen er unieke design posters in zeer exclusieve oplage te koop zijn. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als jij een poster hebt die je graag wilt kopen is dit een uitgelezen kans. Er zijn zo'n 800 posters beschikbaar. De postersale, een initiatief van Graphic Matters en bevat werken die eerder in de 3sec.gallery zijn getoond. Sinds 2014 verschijnt er vier keer per jaar een nieuwe expositie in de inrit van de Chassé Parking.

Locatie: Brack (Speelhuislaan 173a, 4815 CD Breda)
Pin only. Prijzen variërend tussen 15 en 45 euro per poster.
'De toren van Babel van Pieter v Breugel is weliswaar een schilderij van een fictief gebouw, net zo als het fantaseren over de bebouwde omgeving, tijdens een wandeling, ook architectuur is'.

expositie & performance

Marylou Petot, Marylou’s Electronic Garden.

11 jul → 8 aug 2021
In samenwerking met Temporary Art Centre (TAC ) in Eindhoven exposeren we het interactieve licht - en geluidswerk van de Franse musicus Marylou Petot. Op 11 juli wordt de expositie geopend met een sferisch en experimenteel concert.

Al ruim dertig jaar is de biodiversiteit van ons Europese platteland schrikbarend verslechterd. Dit heeft een enorme impact op alle ecosystemen: 80% van de insecten is verdwenen als gevolg van intensivering van de landbouw, wat heeft geleid tot een daling van de vogelpopulatie van bijna 55% in de afgelopen decennia.
In een periode van drie jaar heeft geluid - en elektronica kunstenaar Marylou de natuurlijke soundscapes in het Camargue Park in Frankrijk opgenomen. Binnen deze periode ervoer zij de directe gevolgen van de afname aan akoestiek binnen de omgeving.

Marylou’s installatie Electronic Garden is een kunstmatige reconstructie van het verloren orkest van de vogels, waarin elke boom een uitstervende vogel voorstelt. De bezoekers worden uitgenodigd om dirigent te worden en het gezang van de volgens opnieuw te activeren via hun instrumenten ofwel; de vogelhuisjes.

De expositie is te bezoeken t/m 8 augustus. Kijk voor meer informatie op kop.nu/programma/#electronicgarden

expositie en boekpresentatie

'T VIERKANTJE & De plasserparadox

11 jul → 11 jul 2021
Om 14:15 verteld Kasper Kohlen u iets over zijn installatie bij T VIERKANTJE dat op deze dag voor het eerst te zien is.

Om 15:45 leest Nick J. Swarth, schrijver, dichter, performer, beeldend kunstenaar, muzikant.
voor uit zijn debuutroman '1980 - De plasserparadox' . Daarna om 16:00 uur is er gelegenheid tot aanschaf van het boek en gaat de signeersessie van start.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

Art-Performance

1m2 Podium

11 jul → 11 jul 2021
Art-performance door Julia Leijten (3e jaars student Art & Research St. Joost). Als maker bevindt Julia Leijten zich graag op het randje van fictie en non-fictie.Zij geniet ervan de kijker te laten twijfelen over wat echt is en wat niet. Zij laat zich inspireren door werelden en subculturen waar zij zich niet perse in thuis voelt maar wel gefascineerd door is en probeert daar langzaam maar zeker deel vanuit te maken. Momenteel wordt deze fascinatie gewekt door de wereld van fitness en internetcultuur.

Performance 16:30 tot 16:40

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com

expositie / open atelier

[zut mon sac]

11 jul → 11 jul 2021
Zut mon sac toont een expositie met als thema het voormalig postkantoor Oude Vest, omdat sinds kort het atelier hier is gevestigd. Het bijzondere gebouw is voor ons een rijke bron aan inspiratie. Iedere kunstenaar benadert dit thema vanuit zijn/haar eigen visie. Denk aan historische onderzoeken, composities van het gebouw en poëtische handleidingen.

BIJ / NA

11 jul → 11 jul 2021
Wat levert het op als pas afgestudeerde kunstenaars met ervaren collega’s samen een tentoonstelling maken? Hoe pak je dat als groep aan? Zes alumni van de kunstacademie St Joost worden uitgenodigd voor een werkperiode en een tentoonstelling in de StadsGalerij in Breda. Dit jaar met Niels Goos, Marit van der Heijden, Loes van Reijmersdal, Eef Schoolmeesters Sjors Smit, en Roos Vogels.

Bij/Na is een jaarlijks terugkerend project van Stedelijk Museum Breda, Van GoghGalerie Zundert en St Joost School of Art & Design, waarbij de wisselwerking tussen verschillende generaties centraal staat.

Tijdens Art Rendez Vous op zondag 11 juli vindt de kick-off plaats van dit project. Curatoren Marjolein van de Ven (Stedelijk Museum Breda) en Ron Dirven (Van GoghGalerie) gaan van 13:00 tot 14:00 in gesprek met een aantal de deelnemende kunstenaars. Er zullen croissants zijn en verse jus voor degene die nog niet hebben geluncht.
Alumni van St.Joost cureren hun eigen eindexpositie in Electron en tonen hun afstudeerwerk tussen 7 en
11 juli aan het publiek.

audio

INBLIK Radio

11 jul → 11 jul 2021
INBLIK Radio is een alternatief podium voor kunst, wij vertegenwoordigen en maken ruimte voor non-traditionele vormen van makerschap. Wij maken live radio en podcast in samenwerking met andere kunstenaars, collectieven en communities. Fluïde collectiviteit en open source-mentaliteit zijn verweven in onze kern. In de praktijk betekent dit dat anderen onderdeel kunnen worden van INBLIK, als deel van het onderzoek of in de organisatie.

INBLIK is op zoek naar een werkmethode waarbij autonomie niet defensief wordt ingezet maar offensief, waarin auteurschap niet een individueel artistiek doel is maar een gedeelde ruimte.

Tijdens ARV hangen wij posters in de stad met een QR code die jullie kunnen scannen, deze verbindt je door naar de Hulplijn voor Beeld en Blikken. Met een speelse knipoog wordt er begeleiding geboden in het kijken en beleven van kunst, en wekt nieuwsgierigheid om langs te komen bij de verschillende locaties! Doe je mee?
Vrouwenmantel Art Research Group, opgezet door Kija Benford en Jolijn Durinck, nodigden vijf andere vrouwen uit om samen een residency aan te gaan als tijdelijk collectief. Tijdens de werkperiode leggen ze verbindingen woorden)tussen de persoonlijke levenssfeer zoals moederschap en het kunstenaarschap. Het collectief bestaan uit Hanne van Beek, Isa Janssen, Femke van Heijningen, Fien Onderwater, Danielle Verschuren en de zoon van Kija.

Gelijktijdig heeft Mike Megens een werkperiode waarin hij de verschillende vormen van zijn kunstenaarspraktijk onderzoekt. Van collage, tekst tot de onbevangen lijn. Witte Rook brengt in het programma kunstenaarspraktijken samen door kunstenaars van buiten de stad uit te nodigen met lokale kunstenaars voor uitwisseling tussen generaties, methode en omgeving.

De resultaten van de residencies worden aan het eind van de werkperiode getoond op zaterdag 10 en zondag 11 juli van 13 – 17 uur in aanwezigheid van de kunstenaars.

Witte Rook

adres
Stationslaan 111, Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
www.witterook.nu

Pop Up Studio

Blue Wall Galerie

9 jul → 11 jul 2021
Elk weekend ontdek je bij MotMot gallery de Blue Wall galerie, onze Pop Up Studio op het terras met elke week een verrassende maker, en kun je aan de slag gaan met verf en spuitbussen op de Blind Walls Wallspot.

MotMot gallery

openingstijden
vrij – za 12 – 23 u zo 12 – 18 u
adres
Belcrumweg 19, Breda
website
www.electronbreda.com/motmot

expositie

LET’S PLAY SPACE, HOTEL SALUT.

5 jul → 8 jul 2021
Club Solo is op dit moment overgenomen door LU'UM, Hamburg (DE).

LU’UM nodigt je tijdens Hotel Salut - Let’s Play Space uit voor één-op-één ontmoetingen. Een ieder krijgt hierbij een persoonlijke opdracht waarmee we gezamenlijk spontane ruimtes en participatieve happenings creëren. In dit open experiment ziet LU’UM geen hiërarchie tussen hen en de bezoekers, maar een collectieve stroom van kennis. “We nodigen je uit in onze speeltuin.”

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

expositie

Voor wat ’t waard is...

12 jun → 17 jul 2021
Een tentoonstelling over waarde en waarden met schilderijen, readymades, fotokunst, prints, installatiekunst en videokunst van: A+B, Arjan Bosch, Denise Frechet (FR), Goran Bjeljac, Grietje Bouman, Jaap Borgers, Paulo Robalo (PT) en Tom Hughes (USA).

Eén waarde die we allemaal delen is financiële waarde. Maar wat is geld nou eigenlijk waard? Politiek lijkt vooral te draaien om geld en financiële cijfers. Bij grote bedrijven is dat niet heelanders. Met soms dramatische gevolgen voor andere waarden als vrede, milieu, gezondheidszorg, menselijke waardigheid en Universele Mensenrechten. Hoe is het mogelijk dat in een welvarend land mensen in armoede leven? En zijn deze mensen dan ook minder waard?

Met de Corona crisis leek het systeem even in te storten, het falen van het systeem werd nog duidelijker zichtbaar. Er lag een kans om het allemaal beter te doen, eerlijker, waardiger. Maar moeten we nu uiteindelijk concluderen dat niet iedereen er straks beter uitkomt? Dat de tweedeling zowel nationaal als internationaal alleen maar is gegroeid? Dat vaccins door patenten worden beschermd en worden opgekocht door de rijkere landen ten koste van de armere landen? Werden de rijken nu toch nog rijker en de armen weer armer? En gold voor grote vervuilende bedrijven ineens toch niet de heilige marktwerking die eerder de exorbitant hoge bonussen van de top goed praatte?

Het thema waarde en waarden komt op verschillende manieren in de tentoonstelling terug. Deene keer heel direct met humor en sarcasme en de andere keer juist heel subtiel, persoonlijk eninteger.En dan de waarde van de kunst zelf. Hoe waardevol is een kunsttentoonstelling? Kunnen we best een dagje zonder (of een ruim jaartje) en gewoon thuis een dvd-tje opzetten? Of komen we tussen 12 juni en 17 juli langs in galerie Drift om de verpletterende kracht van kunst te beleven...
Voor wat ’t waard is
Tijdens de eerste expositie presenteren we nieuw werk van de wereldberoemde zeefdrukkunstenaar Mara Piccione. Haar concertposters voor underground bands en podia zoals De Staat, The Black Keys, The National, Best Kept Secret en Vera zijn internationaal bekend. Voor Blind Walls Gallery maakte ze haar eerste werk op groot formaat op de openbare ruimte; twee panelen op naast de Grote Kerk.

Blind Walls Gallery Gallery

openingstijden
ma — vrij 9 — 17
adres
Terheijdenstraat 1 4811 AW Breda
contactpersoon
Dennis Elbers
telefoon
+31(0)76-8879935
email
info@blindwalls.gallery
website
blindwalls.gallery/

expositie

Aaron van Erp, SOLO 29.

16 mei → 27 jun 2021
De schilderijen en tekeningen van Aaron van Erp (Veghel, 1978) lijken losse scènes te zijn in een verhaal dat nooit af komt. Van Erp laat de wreedheid van de mens in al zijn verschijningsvormen zien. Daders en slachtoffers – vaak inwisselbaar – zijn in absurdistische landschappen of ongure binnenruimtes geplaatst. Ze verrichten gewelddadige handelingen zonder dat duidelijk wordt waarom ze dat doen.

Aaron van Erp laat in Club Solo nieuw werk zien, naast werken uit de afgelopen vijftien jaar.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

performance

pop-up actie

29 nov 2020
Tussen 15 – 16 u kun je aan de Veilingkade Breda, ter hoogte van de KOP/IDFX, een pop-up performance bijwonen. Op afstand te zien, mee te maken en te horen; meld je hiervoor aan via 1m2podium@gmail.com.

Met: Hoppie Buut Scotch, korte actie met geluid. Benjamin Schoones, art-performance. Jesse Vos, woordperformance, Marijke Hooghwinkel, megafoon woordperformance.

1m2 Podium

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Marijke Hoogwinkel
email
maroogh@gmail.com
website
1m2podium.blogspot.com
Art Cinema presenteert Gustav Deutsch: Film ist. 1-6 (1998)

Deze keer in Club Solo’s Art Cinema: de 16 mm film Film ist. 1-6 van de vorig jaar overleden Weense filmmaker, fotograaf en architect Gustav Deutsch (1952 – 2019). Film ist. 1-6 is deel 1 van een trilogie (1998/2002/2009) waarin Deutsch uitlegt wat film is. Dit doet hij op experimentele wijze en uitsluitend gebruikmakend van found footage. Gustav Deutsch staat bekend als archeoloog van de filmarchieven en is een meester in het found footage genre.

Het rijke oeuvre wat Deutsch nalaat beslaat een variatie van het betere Art House werk tot de experimentele film. De rode draad in zijn oeuvre is de zoektocht waar Deutsch zich sinds 1981 mee bezig hielt; wat is film of wat kan film zijn?
In 1998 formuleert hij een letterlijk antwoord op de vraag ‘wat is film?’

Film ist.:

1 Bewegung und Zeit
2 Licht und Dunkelheit
3 Ein Instrument
4 Material
5 Ein Augenblick
6 Ein Spiegel

Deutsch laat het aan de programmeur over om te bepalen welke delen hij toont en in welke volgorde. De enige voorwaarde is dat er minimaal drie delen getoond worden. Deze zondagmiddagfilm wordt vertoond op de originele drager en begint met een introductie over het werk en leven van Gustav Deutsch door Godard Bakker.

let op! andere locatie:
MotMot gallery, Belcrumweg 19, Breda
inloop 15.00


In verband met de Coronamaatregelen kunnen we in het café van Club Solo geen activiteiten organiseren. Art Cinema vindt daarom deze keer plaats in MotMot gallery. Daar kunnen alle voorzieningen worden getroffen. We kunnen geen horecafaciliteiten aanbieden, neem dus je eigen versnapering mee.

Er is een maximum van 30 personen mogelijk.
Reserveer je plaats door een mail te sturen naar info@clubsolo.nl

MotMot gallery

openingstijden
vrij – za 12 – 23 u zo 12 – 18 u
adres
Belcrumweg 19, Breda
website
www.electronbreda.com/motmot
Eerste exposant bij T Vierkantje is Yanick van Gastel. Presentatie zondag 29 november tijdens Art Rendez Vous.

"Jona, de vis en het boek". Een kort beeldverhaal over een vis.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

mural

Belcrum Birds, Blind wall.

29 nov → 29 nov 2020
Op de Zuidwest gevel van Electron siert nu een wandschildering van veertig meter breed, zes meter hoog. Electron-huisgenoot Rutger Termohlen nodigde Collin van der Sluijs en Super A uit, om samen het kunstwerk te maken. De drie zijn internationaal gevestigde kunstenaars in de wereld van murals.

Het concept is geïnspireerd op bewoners die tussen de lockdown-momenten door talloze verhalen en anekdotes deelden met Electron. Kinderen ontwierpen nestkasten, die Electron met Studio ID het volgende broedseizoen mét de kinderen in de wijk gaat plaatsen. Het leidde tot deze blind wall vol (letterlijk) ‘fantastische‘ vogelsoorten: fictieve vogels die symbool staan voor familie, diversiteit, transformatie, veerkracht, hoop en trots. Waarden die we in donkere tijden het hardst nodig hebben. Blind Walls gallery neemt het werk op in haar programma.

expositie

Emmy Zwagers x Peter Bouwmans

27 nov → 29 nov 2020
Emmy Zwagers studeerde in 2019 af aan AKV St. Joost in Den Bosch. Ze wil deze werkperiode inzetten om haar werk en methodiek te onderzoeken en zich daarbij focussen op zelfhypnose, sport en het schilderen.

Peter Bouwmans onderzoekt met zijn schilderijen, installaties en performances hoe de samenleving verandert. Voor deze werkperiode is hij van plan om een serie schilderijen en tekeningen te gaan maken waarbij hij zich zal concentreren op de vraag hoe hij het verhaal wat hij wil vertellen zo goed mogelijk kan omzetten in een kunstwerk. Het proces zal in deze belangrijker zijn dan het resultaat. Deze expositie is het resultaat van een werkperiode bij Witte Rook.

Witte Rook

adres
Stationslaan 111, Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
www.witterook.nu
De coronacrisis maakt van 2020 een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. In maart komt het leven plotseling tot stilstand. Ongemak, angst, onzekerheid, eenzaamheid en verlies, vatten in slechts enkele woorden samen wat de huidige Covid-19 pandemie met ons doet. Dagelijkse routines vallen weg en oude patronen worden losgelaten. De nieuwe situatie dwingt mensen om hun leven onder de loep te nemen en meer focus te leggen op datgene wat nu eigenlijk echt belangrijk is.

Hoewel het kunstenaarschap vaak een solitaire bezigheid is, ondervonden ook kunstenaars veranderingen in hun leven en werk ten gevolge van de eerste lockdown in maart. De voor deze tentoonstelling geselecteerde Bredase kunstenaars verbeelden hun ervaringen tijdens deze bijzondere periode en daarmee de ervaringen van velen. Ze documenteerden gebeurtenissen in de samenleving of legden hun persoonlijke omstandigheden vast. Gedwongen door de lockdown-beperkingen zochten ze nieuwe strategieën om werk te maken: in hun directe omgeving, in de natuur, met alternatieve media of nieuwe methoden. Sociale media worden daarbij steeds belangrijker als plek om zich tot de ander te verhouden. De diversiteit van het getoonde werk in (Un)Locked maakt het mogelijk om er voor iedereen iets in te herkennen. Zo bewijst de tentoonstelling ook hoe belangrijk kunst is, juist nu - om te delen, te verbinden en troost in te vinden.

Aan (Un)Locked, gecureerd door Ruth de Vos, bij Stedelijk Museum Breda werkten mee:
Noortje Haegens, Iris Bouwmeester, Josine Vissers, Lise Sore, Suzanne Jongmans, Bodil Havermans, Jacqueline Baselier, Pim Steinmann, Ageeth Boermans en Wouter van der Giessen.
SBK Kunstuitleen & Galerie Breda ontwikkelde rondom (Un)Locked een satelliettentoonstelling met werk van Judith Kuipers, Ageeth Boermans, Toon Joosen, Wiesje Peels en Trijntje Keijser.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

expositie

OOg-en-blik op Drift

1 nov → 6 dec 2020
Jaren lang en met grote passie organiseren Trix van Dooren en Harry Coolen met nog een paar enthousiaste kunstliefhebbers etalage kunst in Breda, OOg-en-blik.

Altijd zoekend naar nieuwe zielverrijkers en podium biedend aan kunstenaars kwamen Trix en Harry vorig jaar ook langs Drift. Pratend over de kunst, voornamelijk over de kunst die verdwijnt achter een winkeletalage of in een digitale etalage en over menselijke behoefte om kunst te ruiken, voelen, zo nodig stiekem aan te raken kwamen we tot een ‘EtalageExpo’ bij Drift.

Door de jaren heen hebben bijna tweehonderd kunstenaars een deel genomen aan etalage kunst OOg-en-blik in Breda. Het idee was om alle participanten van Oog-en blik in een galeriesetting bij Drift te laten exposeren. Aan Oog-en blik werkten mee:
Ageeth Boermans, Jan Bruneau, Emmy Clarinda, Ton Dirven, Jacomijn den Engelsen, Ellen Haarhuis, Kees Habraken, Corry van Heijst, Roeland Hoefsloot, Vonne Hoefsloot, Anita van Iersel, Zjozee Jonkers ism Natasha Ahout, Walter Maas, Marianne Mol, Jaap Mulder, Yvon Né, Maud Quaedvlieg, Bert Vergouwen, Hugo Vermeulen, Jos Verwiel, Kees Vet, Ruth de Vos.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

expositie

Monique Broekman x Jan van Hees

12 sep → 6 dec 2020
In Tussenpoos #3 presenteert kunstenaar Monique Broekman i.s.m. meubelmaker/vormgever Jan van Hees werk van de afgelopen vijf jaren. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, installaties, film, fotografische lichtobjecten en een meubel.Tussenpoos is de tijd tussen twee gebeurtenissen in: het pauzemoment voordat een voorstelling begint. Het is bij uitstek de plek van de kunst, de thuisbasis van verbeelding. Werkelijkheid en illusie, leven en kunst, verleden en toekomst lopen door elkaar heen in dit ongrijpbare moment tussen tijd en plaats.

De expositie is van 12 september t/m 6 december 2020 in de Struktonfoyer te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 22.00 uur en op zaterdag & zondag van 11.00 tot 22.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Chassé Galerie.