NU
'De toren van Babel van Pieter v Breugel is weliswaar een schilderij van een fictief gebouw, net zo als het fantaseren over de bebouwde omgeving, tijdens een wandeling, ook architectuur is'.

expositie

Anke Huyben, The Human Thing.

6 nov → 29 jan 2022, 12 – 18 u.
In The Human Thing (2019) is de installatie te zien waarin Anke Huyben haar lichaam letterlijk blootstelt – allerminst op gangbare manieren. Waar we tegenwoordig bepaalde lichaamsdelen als onmiskenbaar sexueel bestempelen, plaatst Anke ze in een totaal andere context. De ‘objectificatie’ van het vrouwelijk lichaam, schiet ineens de andere kant op, richting een nieuw ‘product’ waar alle sexualiteit uitgefilterd is. Het stelt je gerust en voelt tegelijkertijd wat ongemakkelijk...

De tentoonstelling is te zien in MotMot gallery tot en met de cultuurnacht op 29 januari 2022. Anke Huyben (Oosterhout, 1986) studeerde en werkte de afgelopen jaren in Amerika, nu is Rotterdam haar thuisbasis.

MotMot gallery

openingstijden
vrij – za 12 – 23 u zo 12 – 18 u
adres
Belcrumweg 19, Breda
website
www.electronbreda.com/motmot

expositie

Ansuya Blom, S.M.A.K.

7 nov → 19 dec 2021, 11 – 17 u.
Ansuya Blom (Nederland, 1956) maakt films, tekeningen, collages en installaties waarin ze ruimte laat voor het vreemde en onbenoembare. In haar werk gaat geluid over in muziek, klank in gesproken woord, tekst in tekeningen. Al meer dan veertig jaar bouwt ze aan een oeuvre dat de grenzen van de innerlijke belevingswereld minutieus aftast. Ze brengt de complexe relaties van de mens met zichzelf en met de buitenwereld in beeld.

Ansuya Blom interesseert zich voor psychoanalyse en psychiatrie. Ze stelt kritische vragen over de gemarginaliseerde positie van degenen die moeite hebben om aan de dominante sociale codes en normen te voldoen, en over de manier waarop de samenleving met hen omgaat. ‘Tolerantie voor elkaars ondoorzichtigheid voorkomt barbarisme,’ zegt ze.

Met haar, meerstemmige, meerduidige werk nodigt ze de toeschouwer uit tot een open verkenning. In de incompleetheid van het fragmentarische kan de toeschouwer op zoek gaan naar een eigen innerlijke ervaring. Als dat gebeurt, is er ruimte voor het ontstaan van een ‘eerste persoon meervoud’, zoals ze het noemt.

Club Solo

openingstijden
wo – zo 11 – 17 u
adres
Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda
contactpersoon
Anthonie Peeters
email
info@clubsolo.nl
website
www.clubsolo.nl

expositie

Toine Klaassen, Opening.

14 nov → 12 dec 2021, 12 – 17 u.
Expositie met Toine Klaassen (Rotterdam). Doorlopende performance door Klaassen op uitnodiging van 1m2Podium. Dit is tegelijk de opening van deze expositie die duurt tot en met zondag 12 december 2021.

IDFX

adres
Veilingkade 8, Breda
contactpersoon
Dorien Eggink
telefoon
06-44505686
email
dorien@idfx.nl
website
www.idfx.nl

performance

Toine Klaassen, Doorlopende performance.

14 nov → 12 dec 2021, 12 – 17 u.
Doorlopende performance door Toine Klaassen. Kader is zijn expositie bij IDFX, die ook te zien is tijdens Art Rendez Vous Breda.

Toine Dutch Bushman Klaassen zal het 1m2-performance oppervlak wat beschikbaar is, op komen blazen tijdens ARV. Van daaruit zal hij samen met publiek de vergaarde uitgeademde lucht die zich in dichtgeknoopte vuilniszakken bevindt in zijn voor IDFX gemaakte tentoonstelling brengen. Dit is dan tevens de opening van deze “performancehappeninginstallatieexpozee Dutch Bushman Royal Air Centre”. De bakermat voor verdere bijzondere momenten.
Het project 'De ijzeren boomgaard’ bestaat uit een video-installatie (24 min) en filmposters. Dit project is tot stand gekomen tijdens een artist-in-residence in het dorpje Kerkbrugge-Langerbrugge, in de periferie van Gent (BE). Het hedendaagse sprookje is gebaseerd op verhalen, anekdotes en herinneringen van haar bewoners.

Door de methode van participerende observatie, werd van Duppen tijdelijk onderdeel van de gemeenschap, waardoor verhalen zich aandienden. De keuze om voor het narratief de vorm van een sprookje te gebruiken is om de omgeving te verheffen van het alledaagse, waardoor de realiteit surrealistisch wordt. De verteller neemt je mee langs deze verhalen terwijl je fragmenten van het alledaagse leven en beelden van de omgeving ziet. Het verhaal neemt zowel de bewoner als kijker mee in een fantasiewereld die gebaseerd is op een werkelijkheid, het nodigt uit om weg te dromen en tegelijkertijd anders te kijken naar de eigen omgeving.

De bewoners zijn de hoofdpersonages geworden in het verhaal, deze zijn niet zichtbaar in de video-installatie, alleen hun stem is te horen. Echter krijgen ze alsnog een gezicht en bekendheid door middel van de Disney-achtige filmposters. Het medium verwijst naar blockbuster filmposters en heeft als doel een (lokale) buzz rond het project te creëren.

Presentatie werkperiodes met een muzikale reactie van saxofoniste Hannah Koob

Ole Nieling x John van Gils, het geluk.

14 nov → 14 nov 2021
Ole Nieling en John van Gils zijn als Artist in Residence te gast bij Witte Rook van 25 oktober tot en met 14 november. Tijdens de werkperiode verdiept Ole Nieling zich in de eeuwenoude leer van ‘het geluk’ door geen enkele maaltijd alleen te eten. Tijdens het delen van de maaltijd met kunstenaars uit de stad, bewoners van de wijk of verloren reizigers gaat hij het gesprek aan over wat geluk voor hen betekent. John van Gils speelt al langer met het idee om tot een samenspel te komen van tekening, reliëf en ruimtelijk werk. Dit gegeven gaat hij nader onderzoeken tijdens zijn werkperiode om tot nieuwe inzichten te komen.

Witte Rook is een samenwerking aangegaan met De Link uit Tilburg om kunst en muziek samen te brengen. Als eerste mogen we saxofoniste Hannah Koob ontvangen die op zondag 14 november tussen 13.00 en 14.00 uur een muzikale reactie geeft op het werk van Ole Nieling en John van Gils. Hannah verwerkt traditie en vernieuwing op een innovatieve wijze in haar leven als uitvoerend musicus. Witte Rook brengt in het programma kunstenaarspraktijken samen door kunstenaars van buiten de stad uit te nodigen met lokale kunstenaars voor uitwisseling tussen generaties, methode en omgeving.

Finisage met optreden van Hannah Koob

Witte Rook

adres
Stationslaan 111, Breda
contactpersoon
Esther van Rosmalen
email
info@witterook.nu
website
www.witterook.nu